Afaceri dubioase pe zeci de milioane de euro. Procurorii anticoruptie vor pune sub sechestru averile celor implicati in scandalul Microsoft
Zeci de milioane de euro din bugetul statului ar fi ajuns ilegal in buzunarele unor oameni de afaceri si demnitari. Procedura va fi declansata insa abia dupa ce Presedintele Romaniei, Camera Deputatilor, Senatul si Parlamentul European vor da avizele necesare inceperii urmaririi penale.
Claudiu Florica este omul cheie din spatele tuturor contractelor semnate de Guvernele Romaniei din ultimii 14 ani, sustin anchetatorii. Personaj discret, care a reusit sa se tina departe de lumina reflectoarelor, omul de afaceri este presedintele fundatiei Regal Sport si proprietarul academiei de fotbal Atletico de Madrid Bucuresti.
Claudiu Florica pare sa fie angajatul de succes al companiilor de IT care au vrut sa castige bani vanzand produsele lor statului roman. Procurorii spun ca omul de afaceri a lucrat pentru Compaq iar firma a castigat un contract de 8 milioane de euro ca sa livreze tehnica de calcul si servicii. Cand Florica a parasit firma si s-a dus la Fujitsu Siemens Computers, contractul a fost anulat cu prima firma si a ajuns la Fujitsu.
Din pozitia de director al acestei companii, Claudiu Florica ar fi fost initiatorul mitei uriase in dosarul Microsoft. "Florica Claudiu a afirmat ca in situatia in care acest contract va fi derulat prin firma Fujitsu Siemens Computers, reprezentantii firmei sunt dispusi sa incheie un contract de comision", spune un martor in dosar.
Apoi ar fi mers mai departe, Florica ar fi conditionat Microsoft Romania sa dea contractul exclusiv firmei Fujitsu, apoi ar fi obligat-o pe cea din urma sa incheie un contract cu firma Profinet. Aceasta nu efectua nici un serviciu insa era platita, banii fiind de fapt, spun procurorii, mita pentru demnitari.
Banii insa, afirma procurorii in documentatia prin care cer avizul necesar punerii sub acuzare a noua fosti ministri, nu ajungeau la demnitari direct. O intreaga retea de oameni de afaceri incasa si dadea mai departe banii. Uneori milioanele de euro erau trecute prin diverse firme din paradisuri fiscale, pentru a li se pierde urma. Alteori, plata se facea cash.
Nu doar contractele initiale, din 2001 si din 2004 ar fi fost facute in asa fel incat demnitari si oameni de afaceri sa castige bani ilegal. Un denuntator din dosar povesteste cum a fost aranjat un contract prin care ministerul comunicatiilor cumpara licente microsoft in 2009.
Denuntatorul ar fi vorbit cu omul de afaceri Dinu Pescariu care i-a intemediat o intrevedere cu Dorin Cocos alaturi de Gabriel Sandu, Ministrul Comunicatiilor la acea vreme si Gheorghe Stefan, cel supranumit Pinalti si vicepresedinte la PDL. "Cei trei s-au aratat dispusi sa se implice in aceasta procedura in schimbul unor sume de bani. Chiar au fost interesati de marja de profit si de procentul pe care urma sa il ofer."
Chiar Dorin Cocos ar fi stabilit cat sa primeasca mita fiecare, sustine un martor denuntator. 2.300.000 de euro ar fi ajuns la Gabriel Sandu (prin intermediul ESSIM Partners din Cipru), suma de 4 milioane de euro la Gheorghe Stefan (prin intermediul societatii DD Land Oil din Cipru) pentru ca diferenta de circa 9 milioane de euro sa fie transferata catre Dinu Pescariu. Din aceasta suma urma ca Dinu Pescariu sa-i dea lui Dorin Cocos suma convenita intre ei.
Dorin Cocos nu a putut fi contactat cu toate ca am incercat in repetate randuri sa luam legatura cu el. Cocos este un cunoscut om de afaceri, fost sot al Elenei Udrea de care a divortat anul acesta. Iar Dinu Pescariu a spus inca de mircuri ca nu comenteaza.
Printre cei care au fost deja audiati in aceste dosare guvernamentale se numara si Eugen Bejinariu. Acesta a ocupat de-a lungul timpului functii de conducere in cadrul guvernului si ar fi cel care a furnizat o parte din informatii anchetatorilor.
Pe acelasi subiect: