Manifestarile legate de implinirea a 25 de ani de la revolutia declansata la Timisoara au inceput de dimineata, atunci cand, in prezenta oficialitatilor, a fost dezvelit bustul poetuluin Ioan Monoran, cel care a oprit tramvaiele in apropierea locuintei pastorului reformat Laszlo Tokes, indemnand lumea sa se ridice impotriva dictaturii.

Dupa ora 16.00, la Timisoara a ajuns si presedintele ales Klaus Iohannis. Primul popas l-a facut la primarie. Presedintele ales, Klaus Iohannis s-a deplasat apoi la Cimitirul Eroilor din Timisoara unde a depus o coroana de flori in amintirea eroilor martiri care si-au dat viata pentru ca noi sa invatam ce inseamna libertate. 

In jurul orei 19.00, Iohannis a aprins o candela pe treptele Catedralei, acolo unde mai multi tineri au fost secerati de gloantele echipelor de represiune. In centrul orasului, presedintele a fost primit cu simpatie.

Intorcandu-ne in timp, 16 decembrie 1989 a insemnat inceputul Revolutiei Romane. Peste 1.000 de timisoreni s-au opus atunci evacuarii pastorului reformat Laszlo Tokes. Considerat periculos de regimul comunist, autoritatile au decis sa-l mute din Timisoara intr-un sat izolat. Evacuarea a fost imposibila, iar ceea ca a urmat a fost un razboi romani contra romani.

Pe 17 decembrie ‘89, militarii si militienii au deschis focul asupra populatiei. Rafalele de gloante nu au iertat pe nimeni. Pretul platit pentru o viata fara foame, fara frica si fara amputare spirituala a fost cutremurator: 112 morti si aproape 400 de raniti. Timisorenii au scris astfel, cu sange, prima pagina a revolutiei romane.