Pe 16 decembrie 1989, in Romania se striga pentru prima data “Libertate”, dupa 45 de ani de comunism. Un sfert de veac de cand timisorenii scriau cu sange prima fila a Revolutiei Romane
Au trecut 25 de ani de cand oamenii curajosi din Timisoara aprindeau flacara revolutiei romane. Ei au strigat pe 16 decembrie '89 "Libertate", si "Jos comunismul". In acele zile insangerate, 112 oameni au fost ucisi si 373 raniti. Astazi, la ceremoniile organizate in amintirea lor, a participat si presedintele ales, Klaus Iohannis.
Manifestarile legate de implinirea a 25 de ani de la revolutia declansata la Timisoara au inceput de dimineata, atunci cand, in prezenta oficialitatilor, a fost dezvelit bustul poetuluin Ioan Monoran, cel care a oprit tramvaiele in apropierea locuintei pastorului reformat Laszlo Tokes, indemnand lumea sa se ridice impotriva dictaturii.
Dupa ora 16.00, la Timisoara a ajuns si presedintele ales Klaus Iohannis. Primul popas l-a facut la primarie. Presedintele ales, Klaus Iohannis s-a deplasat apoi la Cimitirul Eroilor din Timisoara unde a depus o coroana de flori in amintirea eroilor martiri care si-au dat viata pentru ca noi sa invatam ce inseamna libertate.
In jurul orei 19.00, Iohannis a aprins o candela pe treptele Catedralei, acolo unde mai multi tineri au fost secerati de gloantele echipelor de represiune. In centrul orasului, presedintele a fost primit cu simpatie.
Intorcandu-ne in timp, 16 decembrie 1989 a insemnat inceputul Revolutiei Romane. Peste 1.000 de timisoreni s-au opus atunci evacuarii pastorului reformat Laszlo Tokes. Considerat periculos de regimul comunist, autoritatile au decis sa-l mute din Timisoara intr-un sat izolat. Evacuarea a fost imposibila, iar ceea ca a urmat a fost un razboi romani contra romani.
Pe 17 decembrie ‘89, militarii si militienii au deschis focul asupra populatiei. Rafalele de gloante nu au iertat pe nimeni. Pretul platit pentru o viata fara foame, fara frica si fara amputare spirituala a fost cutremurator: 112 morti si aproape 400 de raniti. Timisorenii au scris astfel, cu sange, prima pagina a revolutiei romane.
Mai multe despre:
#Revolutia din 1989#Klaus Iohannis
Pe acelasi subiect: