Curtea de Justitie a UE: Pasagerii zborurilor care au intarzieri prelungite pot fi despagubiti. Cati bani poti primi
Pasagerii zborurilor care au intarzieri prelungite pot fi despagubiti, iar atunci cand ajung la destinatia lor finala cu trei ore sau mai mult, dupa ora de sosire, ei pot solicita companiei aeriene o compensatie in suma fixa. Exceptie sunt cazurile in care intarzierea este cauzata de imprejurari.
Dreptul Uniunii Europene prevede ca in caz de anulare a unui zbor pasagerii pot primi o compensatie in suma fixa al carei cuantum este cuprins intre 250 si 600 de euro, precizeaza intr-un comunicat, marti, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg, prin care informeaza ca isi confirma jurisprudenta in domeniu.
Initial, in Hotararea Sturgeon, Curtea de Justitie a considerat ca pasagerii zborurilor intarziate pot fi asimilati pasagerilor zborurilor anulate in ceea ce priveste dreptul la compensatie. Prin urmare, Curtea de la Luxemburg a decis ca, daca ajung la destinatia lor finala cu trei ore sau mai mult dupa ora de sosire prevazuta initial, acestia pot solicita companiei aeriene o compensatie in suma fixa, cu exceptia cazului in care intarzierea este cauzata de imprejurari extraordinare.
In hotararea pronuntata marti, Curtea de Justitie a UE confirma interpretarea dreptului Uniunii pe care a dat-o in Hotararea Sturgeon.
Curtea de la Luxemburg aminteste ca principiul egalitatii de tratament impune ca pasagerii zborurilor intarziate sa fie considerati ca fiind intr-o situatie comparabila cu pasagerii zborurilor anulate "in ultimul minut" in ceea ce priveste aplicarea dreptului lor la compensatie, intrucat acesti pasageri suporta o neplacere similara, si anume o pierdere de timp.
O intarziere de aceasta natura nu confera dreptul la o despagubire a pasagerilor daca operatorul de transport aerian poate face dovada ca intarzierea prelungita este cauzata de masuri rezonabile, cu alte cuvinte imprejurari care scapa de sub controlul efectiv al operatorului de transport aerian.
Curtea subliniaza de asemenea ca obligatia de despagubire a pasagerilor zborurilor intarziate este compatibila cu Conventia de la Montreal.
Dreptul Uniunii nu poate fi invocat ca temei pentru cererile de compensatie ale pasagerilor privind zboruri care au intarziat anterior datei pronuntarii prezentei hotarari, cu exceptia pasagerilor care, la data pronuntarii acestei hotarari, introdusesera deja o actiune in vederea obtinerii unei compensatii. In aceasta privinta, Curtea de la Luxemburg raspunde ca nu este necesar sa fie limitate in timp efectele prezentei hotarari.