Consilierii de conturi alesi sunt Carmen Stanescu (228 de voturi «pentru», sapte voturi «contra»), Ioan Hurzui (233 de voturi «pentru», doua voturi «contra»), Lucian Negrea (232 voturi «pentru», trei voturi «contra»), Aurora Martea Pelea (231 voturi «pentru», patru voturi «contra») din partea PDL si pe Lakatos Peter (231 de voturi «pentru», patru voturi «contra») din partea UDMR.

Parlamentarii l-au ales, de asemenea, pe Ion Anton consilier de conturi si vicepresedinte al Autoritatii de audit, acesta intrunind 232 de voturi «pentru» si trei voturi «contra».

Din totalul de 469 de deputati si senatori au fost prezenti 239 parlamentari, fiind consemnate 235 de voturi, toate valabil exprimate.

Plenul a facut aceste numiri in baza unui raport comun al Comisiilor pentru buget ale celor doua Camere ale Parlamentului. Vicepresedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea (PSD) a contestat legalitatea votului. Acesta a mentionat ca niciunul dintre colegii de la PSD si de la PNL nu au semnat procesele verbale.

"Mi se pare absolut incorect, imoral si absolut ilegal sa spui ca 65 de senatori inseamna cvorum la Senat", a atentionat acesta, adaugamd ca puterea a recurs la o abordare neconstructiva a Regulamentului sedintelelor comune. El a tinut sa adauge ca cvorum trebuie sa fie, la vot, pentru fiecare Camera in parte.

In replica, presedintele de sedinta Ioan Oltean (PDL) a aratat ca in Parlament deciziile trebuie sa fie luate nu dupa logica, ci dupa Regulament si ca numirile in functii se iau "cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti", o formulare "foarte clara, lipsita de ambiguitate".

"Astazi nu poate fi pusa nici macar in gluma problema existentei cvorumului", a tinut sa precizeze Oltean.

In urma cu o saptamana, parlamentarii puterii din Comisiile reunite de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor i-au avizat favorabil pe candidatii pentru o functie de vicepresedinte si cinci functii de consilier la Curtea de Conturi.

Astfel, au fost audiati din partea PDL Ion Hurjui, Carmen Stanescu, Lucian Negrea si Pelea Aurora Marta, din partea UDMR - Petre Lakatos si din partea UNPR - Anton Ion, candidat pentru functia de vicepresedinte.

Decizia a fost contestata puternic de opozitie, dar Presedintele Comisiei de buget, finante din Camera, deputatul UNPR Maria Barna, a declarat, marti, ca va trimite plenului comun, spre dezbatere si vot, raportul referitor la Curtea de Conturi care a fost intocmit si adoptat saptamana trecuta.

Citeste si:

Adevaruri fundamentale care contrazic ritmul economiei globale

Cum folosesti tehnologie pentru dezvoltare. O tara africana si una ex-sovietica dau lectii guvernelor occidentale