Italia spune "Ciao, dolce vita". Parlamentul italian a aprobat aseara masurile de austeritate ale statului din Peninsula
In era austeritatii care domina Europa, Italia spune "ciao dolce vita", in conditiile in care Camera inferioara a Parlamentului a aprobat miercuri un plan de masuri de consolidare a bugetului, revizuit in mai multe randuri de guvernul Berlusconi, informeaza Financial Times.
Planul de 54 de miliarde de euro, alcatuit dintr-un mix de majorari de impozite si reduceri de cheltuieli menit sa echilibreze bugetul pana in 2013, a fost realizat sub presiunea Bancii Centrale Europene (BCE), care a cerut Italiei masuri ferme pentru reducerea datoriilor publice.
Guvernul a cerut votul de incredere al Parlamentului, care a fost obtinut fara probleme, avand in vedere majoritatea de centru-dreapta din Camera, precizeaza Reuters.
Nici populatia statului din Peninsula si nici reprezentantii partidelor italiene nu se arata incantati de noile masuri de austeritate. “Guvernul Berlusconi a adus ridicolul in Italia. Ne batjocoresc, ne dispretuiesc si ne trateaza ca pe marionetele unor oameni bogati plini de vicii. Mai mult, noi platim pentru viciile lor”, spune Antonio Di Pietro, seful partidului Italian de anti-coruptie si valori, citat de Financial Times.
De ce masuri de austeritate se pregatesc italienii
Masurile, aprobate deja de Senat, includ majorarea cu un punct a TVA-ului, cresterea varstei de pensionare pentru femei si o taxa speciala destinata companiilor din energie.
Potrivit institutului de cercetari Demopolis, numai 7% dintre italienii intervievati recent sustin ca situatia lor economica s-a imbunatati in ultimii trei ani, comparativ cu 45% care afirma ca viata li s-a inrautatit.
Intr-o tara in care companiile mici si mijlocii reprezinta coloana vertebrala a productiei nationale, antreprenorii si angajatii din sectorul public formeaza cei doi piloni ai clasei de mijloc italiene.
"Sondajul scoate in evidenta saracirea progresiva a clasei de mijloc", a spus directorul institutului, Pietro Vento, citat de FT.
Sub aceasta clasa de mijloc se afla 11% dintre familiile italiene care au castigat anul trecut sub pragul saraciei de 992 de euro pe luna, potrivit biroului national de statistica Istat.
Istat a remarcat o crestere usoara a numarului de familii care au cazut in saracie si care sunt dependente de venitul unui singur membru cu un grad mai ridicat de educatie.
"Pierdem clasa de mijloc. Riscam sa avem in viitor o minoritate bogata si o masa nesfarsita de neo-ploretari", a afirmat Gian Maria Fara, presedintele institutului de cercetari Eurispes.
Presiunile financiare asupra cetatenilor italieni sunt in crestere, ca si nemultumirea acestora, din cauza masurilor de austeritate.
Scenarii similare au loc in intreaga Uniune Europeana, spune Luciano Pellicani, profesor de sociologie la Luiss University.
"Europa Occidentala a devenit omogena, atat politic cat si social. In Italia, clasa de mijloc a aparut in anii '60-'70, ca urmare a mobilitatii sociale care a permis unei a doua generatii a familiilor de tarani sa urce pe scara sociala si sa aiba acces la educatie si la slujbe mai bune, in special in nordul tarii", a explicat Pellicani.
Atributele clasei de mijloc erau locuinte in proprietate, conditii mai bune de viata, apartenenta la o profesie si capacitatea de a economisi o parte din venituri.
Sociologii spun ca veniturile acestei categorii au inregistrat o scadere progresiva in ultimii 15 ani, odata cu reducerea mobilitatii sociale.
Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si dezvoltare Economica, numarul italienilor educati care traiesc in strainatate este de patru ori mai mare decat al germanilor, triplu fata de cel al englezilor si dublu fata de francezi.
Aproape 30% dintre tinerii italieni nu au un loc de munca, potrivit datelor oficiale.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: