In opinia premierului, respingerea motiunii de cenzura in cazul legii salarizarii reprezinta o veste buna pentru bugetari, care vor beneficia astfel de o crestere salariala cu 15% si nu vor primi "cadoul otravit" al opozitiei, care a incercat sa blocheze aceasta masura din ratiuni populiste.

"A castigat ratiunea si siguranta pentru anul 2011 in detrimentul populismului. Vom putea avea o recuperare salariala certa, clara, previzibila, cu acoperire in buget", a spus Boc.

El a aratat ca o eventuala sesizare a Curtii Constitutionale de catre opozitie in cazul legii salarizarii reprezinta o procedura normala, dar ca este convins ca "ratiunea va invinge" din nou si procedurile de adoptare vor fi finalizate pana la sfarsitul anului atat pentru acest act normativ, cat si pentru bugetul pe anul viitor.

Inainte votului din Parlament, premierul Emil Boc a acuzat Opozitia ca vrea sa blocheze adoptarea legilor salarizarii si bugetului si, in consecinta, majorarea salariilor bugetarilor cu 15%.

In discursul sau in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, premierul a cerut parlamentarilor sa nu voteze motiunea depusa de Opozitiei, pentru ca aceasta blocheaza sansele Romaniei de a iesi din recesiune in 2011.

Vezi mai jos principalele declaratii ale premierului Emil Boc:

- Scopul acestei motiuni de cenzura este acela de a bloca recuperearea de catre bugetari a 15% din salariul diminuat in iulie, in fapt de a impiedica majorarea cu 15%.

- In subsidiar, aceasta motiune isi propune sa impiedice adoptarea legii bugetului de stat, pentru ca fara legea salarizarii nu puteam avea buget.

- Prin neadoptarea bugetului inseamna sa blocam majorarea salariilor, inseamna blocarea activitatii administratiilor locale si sa blocam modenizarea Romaniei.

- Aceasta motiune urmareste blocarea transelor de la FMI si CE.  Aceste resurse pleaca la BNR pentru consolidarea rezervei nationale.

- Blocarea resurselor inseamna ca Romania va trebui sa caute alte surse de finantare, mult mai scumpe.

- De aceea, aceasta motiune de cenzura nu trebuie adoptata.

- Motiunea blocheaza sansele Romaniei de a iesi din recesiune in 2011, de a merge pe crestere economica, blocheaza credibilitatea masurilor economice care incep sa-si arate efectele.

- Alt scop al acestei motiuni este dorinta Opozitiei ca Romania sa nu reuseasca. Cu cat se inmultesc semnele pozitive generate de masurile pe care le-a luat in cadrul Guvernului, PSD si PNL devin mai disperate de a bloca sansa Romaniei de a reusi.

- Opozitia nu are puterea sa recunoasca faptul ca nicaieri in Europa nu s-a iesit din recesiune cu masurile propuse de Opozitia din Roamnia.

- Romanii au observat ca este greu si in Marea Britanie, in Germania, Irlanda sau Italia, tari cu resurse mult mai mari decat Romania, tari care au luat masuri exrem de dure.

- Guvernul pregateste iesirea din recesiune si cresterea economica. Daca anul 2010 a fost anul constrangerilor bugetare majore, anul 2011 nu se taie salarii, se recupereaza din ce s-a pierdut. De ce va opuneti unei asemenea politici?

- Pentru siguranta zilei de maine a bugetarilor, care vor avea o recuperare de 15% din taierea salariilor, va cer sa respingeti aceasta motiune.

- "Pentru urmatoarele 6 luni Romania devine tara cu cele mai bune perspective economice din Europa Centrala si de Est" - aceasta declaratie este rezultatul unei analize efectuate de 85 de experti financiari din Europa, dupa analiza reformelor si masurilor promovate de Guvern.

- FMI a spus de asemenea ca Romania nu mai este un elev mediocru, ci merge spre performanta economica, ca urmare a masurile luate de Guvernul pe care il reprezint.

- Romania are cea mai mica datorie publica din Europa, haideti sa nu compromitem aceste avantaje pe care Romania le are.


Guvernul si-a angajat, saptamana trecuta, raspunderea pe cele doua legi ale salarizarii in sectorul bugetar, in fata camerelor reunite ale Parlamentului.

Cele doua acte normative se refera, pe de o parte, la grilele privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, care se vor aplica din 2012, iar pe de alta parte, la salarizarea bugetarilor in 2011.

Opozitia a anuntat depunerea a doua motiuni de cenzura pe cele doua legi asumate, cea care vizeaza salarizarea in sectorul public in 2011 fiind citita in plenul Parlamentului joia trecuta si votata astazi.

Cea de-a doua motiune a fost citita in Parlament luni dimineata si urmeza sa fie votata joi.