Dana R. are 28 de ani si sta in Austria. In urma cu cateva luni, s-a intors in Romania pentru a se opera la nas, din motive medicale. Si daca tot trebuia sa ajunga intr-o clinica de chirurgie estetica i-a suras si un implant mamar. Nu a fost, totusi, o decizie de moment.

"M-am hotarat acum cativa ani, intotdeauna mi-am dorit sani mai mari. Dar nu mi-as fi facut la Viena, pentru ca acolo costa mai mult. Am venit in tara si am cautat o clinica unde am putut plati in rate. Efortul financiar ar fi fost prea mare altfel", spune ea.

Asadar, clinicile estetice de la noi si-au diversificat oferta de plata, in functie de nevoile clientilor. Se poate plati in rate, cu cardul de credit sau chiar din sume imprumutate de la banca. Clinicile Aesthetic Line si Care Zone sunt doar doua exemple unde suma se poate achita in rate.

La Care Zone, sistemul functioneaza de cativa ani buni. La inceput, se faceau rate doar pe doi ani, apoi perioada a crescut, astfel ca valoarea imprumuturilor a crescut. O singura precizare ar mai fi: operatia se face abia dupa achitarea ultimei rate.

Si institutiile financiare s-au orientat catre acest segmentul medical, cu produse speciale. Banca Italo-Romena, de pilda, are creditul pentru ingrijiri medicale, de maxim 10.000 de euro, pe 60 de luni, cu o dobanda anuala efectiva de 16,73%. De ce acte ai nevoie? Buletin, certificat de nastere, certificat de casatorie (in cazul codebitorului), documente care sa ateste venitul, acord de consultare a Biroului de Credite si a Centralei Riscurilor Bancare (pentru a se vedea daca esti bun platnic sau nu).

Iar banca Transilvania ofera creditul pentru pacienti, pentru nevoi curente, de maxim 5.000 de euro, pe cinci ani, cu dobanda de 13% la lei si 10,5% la euro sau dolari.

Trebuie sa mergi la banca cu deverinta de venit, copie dupa cartea sau contractul de munca si, dupa caz, alte acte prin care iti dovedesti veniturile primite permanent. De asemenea, ai nevoie de buletinul si certificatul de casatorie, in functie de situatie.

Cat mai costa operatiile estetice in Romania? Preturile sunt orientative:
Rinoplastia: 1.200 – 1.400 de euro
Tratament impotriva caderii parului: 1.000 – 2.000 de euro
Implanturi mamare si fesiere: 1.000 – 3.000 de euro
Micsorarea sau ridicarea sanilor: 1.500 – 2.000 de euro
Marirea penisului: 1.500 – 3.000 de euro
Lifting fesier: 2.000 – 2.500 de euro
Liposuctie: 2.500 – 3.000 de euro