Numai anul acesta compania a castigat 13.000 de clienti, iar valoarea imprumuturilor companiei a urcat cu 36%.

In 2009, Provident a dat credite de aproape 72 de milioane de euro, cu 71% mai mult decat in 2008, cand compania a acordat credite in suma de 42 milioane de euro si a obtinut venituri de 19,5 milioane de euro. Totodata, numarul clientilor Provident aproape s-a dublat, urcand de la 79.000 in 2008 la 164.000.

De pilda, la un credit de 1.000 de lei, pe o perioada de 28 de saptamani, dobanda anuala efectiva este de 510,17%, suma totala de dat inapoi fiind de 1.590,4 lei. Astfel, rata saptamanala ajunge la 56,8 lei, potrivit site-ului Provident.

"Rezultatele obtinute in primul trimestru reflecta stabilizarea conditiilor economice. Inasprirea conditiilor de creditare a asigurat calitatea portofoliului de credite. In acelasi timp, un management mai strict al costurilor ne-a ajutat sa reducem cheltuielile si sa ne mentinem estimarea initiala ca afacerea va trece pe profit pana la sfarsitul anului", a declarat Russell Johnsen, directorul general al companiei Provident Financial Romania, parte din grupul britanic International Personal Finance.

Avantaje si dezavantaje

Pentru a obtine bani de la Provident nu este nevoie decat sa dai un telefon. Agentul vine, te evalueaza si in maximum 24 de ore ai banii, la tine acasa. Nu este nevoie sa fii bun platnic la banci, pentru ca nimeni nu te verifica la Biroul de Credite. Si nu conteaza nici daca alte institutii financiare te-au refuzat pentru ca au considerat ca imprumutul pe care il ceri e peste puterile tale. Asta este partea buna!

Partea mai putin placuta o reprezinta dobanzile uriase. Provident ofera imprumuturi mici, pe perioade scurte de timp, intre 6 luni si 1 an, iar dobanda anuala efectiva (DAE) ajunge acum la 510%. In plus, pe cat de repede vin banii, pe atat de rapid trebuie sa ii si dai inapoi.