Sa luam un exemplu concret. Florin M., din Bucuresti, a luat in 2006 un credit imobiliar de 100.000 de euro de la o banca comerciala, cu o dobanda foarte avantajoasa: 5% pe an. 

Acum, dupa trei ani, si-a dat seama ca a dat inapoi peste 20.000 de euro, acoperind in mare masura dobanda bancii si mai putin imprumutul propriu-zis. 

Cu alte cuvinte, banca si-a incasat profitul, iar daca respectivul client nu mai poate acum sa-si achite ratele, poate fi oricum executat.

Cu toate acestea, spun specialistii, bancile nu se dau in vant dupa executarile silite. Din simplul motiv ca preturile pe piata imobiliara au scazut foarte mult si risca sa nu mai obtina toti banii pe care i-au imprumutat.

In cazul in care ajungi intr-o astfel de situatie, este bine sa stii ca bancile sunt dispuse sa negocieze, altfel spus, sa te ajute sa-ti restructurezi creditul sau sa apelezi la consolidarea datoriilor.

Pasii prin care poti restructura un credit:

1. Trebuie sa incepi actiunea inainte sa nu mai poti plati: mergi la banca si prezinti situatia.

2. Banca ofera diverse optiuni: daca ai accesat un credit pe perioada maxima, atunci nu-l mai poti prelungi. Poti obtine gratie totala, o perioada in care nu platesti nimic, insa ratele se aduna in continuare la credit. Sau poti avea o perioada in care platesti doar dobanda.

Restructurarea nu este insa o solutie pe termen lung, ci doar o amanare a problemei. Recomandata este consolidarea tuturor datoriilor (credit, card de credit, leasing), accesand un alt produs, daca mai ai cu ce garanta. Avantajul este ca acesta se intinde pe o perioada mai mare, dobanzile pentru creditele garantate sunt mai mici, iar rezolvarea este pe termen lung, dat fiind ca nicio banca nu va da pasuiri la nesfarsit.

Exista si banci care, in aceasta perioada de criza, accepta si returnarea creditului fara plata comisionului de rambursare anticipata, pentru ca si-au incasat deja dobanzile si comisioanele si ar fi multumite sa incaseze macar suma imprumutata.