Tribunalul Bucuresti a admis, in 28 ianuarie, cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de prelungire cu 30 de zile a masurii arestarii preventive in cazul lui Nelu Iordache, respectiv din 30 ianuarie pana in 28 februarie inclusiv.

Decizia a fost contestata de Nelu Iordache la Curtea de Apel Bucuresti, care joi i-a respins definitiv recursul.

Nelu Iordache a fost arestat preventiv in 2 decembrie, in dosarul in care procurorii anticoruptie il acuza de faptul ca, in calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25 de milioane de lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, lucrare finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte din suma destinata pentru constructia autostrazii, respectiv 9.724.780 de lei, ar fi fost folosita pentru achitarea unor datorii ale societatilor in care Nelu Iordache era direct interesat, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada. Alti 9.861.000 de lei au fost retrasi in numerar, "cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive", sustin procurorii anticoruptie.

Procurorii au mai aratat ca, pentru a ascunde provenienta acestor bani, Nelu Iordache i-ar fi trecut in facturi care atestau operatiuni fictive prin firmele administrate de complicii sai. Banii s-ar fi intors cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata" in contul SC Romstrade SRL, deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii.

Totodata, potrivit DNA, Nelu Iordache este urmarit penal pentru fapte de coruptie in alte trei dosare, in unul dintre aceste cazuri el denuntand ca i-a dat bani unui functionar din CNADNR pentru a-i facilita urgentarea incasarii unor fonduri.

Nelu Iordache ar putea fi cercetat intr-un dosar in care ar fi luat bani pentru lucrarile privind drumul Alexandria - Craiova, iar intr-un altul pentru lucrarile la centura Bistritei. In al treilea dosar in care este cercetat, Nelu Iordache este chiar denuntatorul. Potrivit procurorilor, dupa momentul arestarii, Iordache s-a hotarat sa vorbeasca si a denuntat un functionar din CNADNR, caruia i-ar fi dat 33.000 de lei pentru ca acesta sa faciliteze urgentarea incasarii unor fonduri ce-i fusesera aprobate omului de afaceri.