Omul de afaceri Iustin Paraschiv, urmarit intr-un dosar de evaziune de 70 mil. euro, a fost eliberat
Iustin Paraschiv. Sursa foto: Mediafax
Omul de afaceri Iustin Paraschiv, urmarit penal in dosarul evaziunii de peste 70 de milioane de euro, a fost eliberat din arest, miercuri, dupa ce judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) au decis revocarea masurii preventive si au dispus control judiciar in cazul sau, informeaza Mediafax.
Decizia este definitiva, dupa ce, initial, Tribunalul Bucuresti a hotarat, in 3 februarie, sa respinga cererea omului de afaceri de revocare a masurii arestului preventiv.
Iustin Paraschiv a fost arestat preventiv in 8 noiembrie 2013, printr-o decizie luata de instanta suprema, care a admis recursul DNA fata de hotararea prin care acesta primise interdictie de a parasi tara.
In acest dosar, in care anchetatorii estimeaza prejudiciul la peste 70 de milioane de euro, DNA a inceput urmarirea penala si fata de alte 15 persoane, cercetate in stare de libertate, printre care si senatorul PSD Niculae Badalau. Acesta este acuzat de procurorii anticoruptie ca ar fi aparat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscala, prin interventii la conducerea ANAF si pe langa persoane din Prefectura Giurgiu si din conducerea APIA. In documentele anchetatorilor se arata ca senatorul ar fi primit de la unul dintre membrii gruparii pulpe, piept si ficat de pui.
Anchetatorii au stabilit ca membrii gruparii au derulat "operatiuni comerciale triunghiulare scriptice", valorificand marfuri fara forme legale pe piata interna, cu eludarea legislatiei privind obligatiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit.
"Reusita fraudei fiscale a fost posibila datorita masurilor de precautie folosite si sprijinului functionarilor fiscali ai statului roman, ai organelor de urmarire penala", sustin anchetatorii.
Moubarak Mahmoud Sleiman, cetatean de origine araba, a fost identificat de anchetatori drept liderul gruparii. "Inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic si administrator al SC Sam Plus International SRL Bucuresti, a fost principalul organizator al grupului infractional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpatii din prezenta cauza, implicati in infiintarea firmelor fantoma, coordonarea operatiunilor si reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale", a precizat DNA, potrivit Mediafax.
Printre cei vizati in dosar se numara si un inspector din cadrul ANAF, dar si seful serviciul Rambursari TVA in cadrul Directiei de Finante Ialomita.
"Inculpatii Traian Ilie (inspector in cadrul ANAF), Florin Danila (sef serviciu Rambursari TVA in cadrul DGFP Ialomita), Sorin Cristian Stefan (cel care intermedia legatura cu functionari fiscali din cadrul ANAF a unora dintre reprezentantii firmelor fantoma implicate in circuitul evazionist, in special a lui Moubarak Mahmoud Sleiman) au favorizat direct sau prin influentarea subordonatilor care desfasurau verificari fiscale, rezultatul controlului fiscal efectuat la societatile fantoma pentru a ascunde implicarea lor in circuitul evazionist, prin efectuarea unor inspectii fiscale formale si prin aplicarea de sanctiuni contraventionale formale (modice)", precizeaza DNA.
Acestia indrumau firmele cum sa-si modifice declaratiile fiscale depuse la Administratia Finantelor Publice (AFP) Slobozia, prin depunerea unor declaratii rectificative, cu scopul obtinerii restituirilor de TVA, deducerii de TVA in mod ilegal si ridicarii masurilor asiguratorii.
Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale in acest dosar, retelele de firma fantoma constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate in favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihailesti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tartasesti SA, Avicola Calarasi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco International SRL, Caliprix International SRL si Carmistin SRL, controlate de membri ai gruparii.
Pe acelasi subiect: