Pelicula "The Artist" s-a impus la categoria "Cel mai bun film al anului" in fata lungmetrajelor "L'apollonide" (Souvenirs de la maison close), de Bertrand Bonello, "Afaceri de stat/ L'exercice de l'Etat", de Pierre Schoeller, "Le Havre", de Aki Kaurismaki si "Intouchables", de Eric Toledano si Olivier Nakache.

Cum s-au impartit distinctiile

Berenice Bejo a fost desemnata "Cea mai buna actrita" pentru rolul principal din "The Artist", un tribut turnat in alb negru adus filmelor mute din epoca de glorie a Hollywoodului.

Omar Sy s-a impus la categoria "Cel mai bun actor" pentru rolul din comedia "Intouchable", un rasunator succes de casa in Franta, in 2011.

Maiwenn Le Besco s-a impus la categoria "Cel mai bun regizor" pentru filmul "Polisse", recompensat cu premiul juriului la Festivalul International de Film de la Cannes 2011.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit cineastului Robert Guediguian, autorul scenariului filmului "Les neiges du Kilimandjaro".

Alice Barnole, Adele Haenel si Celine Sallette au impartit premiul decernat la categoria "Cea mai buna actrita debutanta" pentru rolurile lor de prostituate din filmul "L'apollonide (Souvenirs de la maison close)", regizat de Bertrand Bonello. Denis Menochet a fost desemnat "Cel mai bun actor debutant" pentru rolul din pelicula "Les Adoptes", regizata de Melanie Laurent.

Lungmetrajul canadian "Incendii/ Incendies" a fost desemnat "Cel mai bun film francofon realizat in afara granitelor tarii".

Cea de-a 17-a gala anuala a premiilor Lumière a avut loc vineri seara la City Hall din Hotel de Ville din Paris si a fost prezidata de actrita Catherine Jacob. Cineastul Francis Veber a primit un premiu pentru intreaga cariera, iar organizatorii au acordat o "foarte onorabila mentiune" cainelui din filmul "The Artist".

Premiile Lumière, echivalentul francez al Globurilor de Aur, au fost create in 1995 de producatorul galez Daniel Toscan du Plantier si de corespondentul Newsweek Edward Behrare. Aceste distinctii sunt acordate in urma voturilor exprimate de jurnalisti straini din Paris.

Citeste si:

De ce narcisismul directorilor duce la ruina propriilor companii. Cum stau lucrurile cu executivii Apple, Google sau HP