Cum a inceput aventura mioritica?

A aterizat pe Otopeni acum 10 ani. A umblat prin toata lumea, dar soarta l-a aruncat in Romania, o tara despre care nu stia absolut nimic. In America a fost politist si functionar public. Cinci ani a muncit fara o zi de concediu. Cand s-a saturat, si-a luat vacanta si a venit la noi, mai intai in vizita, dupa care s-a mutat definitiv la Cluj.

Acum a devenit cunoscut. Si-a luat si nume de scena: Sam cel Roman. Pataniile traite in Romania le-a insirat intr-o carte care incepe cu o intrebare directa, simpla si oarecum justificata. Tot ce i se intampla zilnic scrie pe blogul personal "sunt mai roman decat esti tu".

Ca sa invete romaneste, a vorbit cu toata lumea. In special cu cei care nu vorbeau engleza. Sam cel roman spune ca nu s-ar mai da plecat de aici pentru nimic in lume. Oricand s-ar putea intoarce in America, tara dupa care nu intelege de ce tanjesc atat de mult romanii, dar prefera sa ramana aici. Un roman american.

"Sunt mai roman decat vecinii romani"

"Dupa 10 ani , am invatat romaneste si am reusit sa fac mancare romaneasca si mi-am dat seama ca sunt mai roman decat vecinii romani. Pentru ca eu am invatat tot, am invatat cum se vorbeste in alte regiuni, cum se danseaza folclorul", spune Sam fara modestie.

Mai nou, Sam s-a apucat sa filmeze documentare despre Romania. Cu o camera de filmat in mana, americanul ii intreaba pe romani de sanatate.

A descoperit o Romanie pe care poate multi dintre noi nu o mai vedem si nu mai stim sa ne bucuram de ea. Incearca acum sa-i convinga pe romani sa traiasca romaneste, sa pastreze valorile si autenticitatea.

Ghidul turistic al Romaniei a la Sam americanul

Satul sa tot fie intrebat de straini cum sa se descurce in Romania, Sam a scris ghid. Inca de la inceput, lucrarea s-a bucurat de mare succes pe internet. Vinde lunar peste o suta de bucati. Cu acesti bani isi asigura chiria si mancarea. Dar lucreaza inca pentru guvernul american.

Acum incearca sa-si promoveze ghidul despre Romania chiar si prin tara. A batut de mai multe ori la usa primariei din Cluj, dar in van.

In cele din urma a fost primit in audienta. A nimerit exact in ziua in care primarul era arestat pentru luare de mita. Un asa eveniment important nu avea cum sa lipseasca din documentarul sau.

O data pe luna se intalneste cu expatii din Cluj. Sam este expertul in Romania si vorbeste tot timpul. Rad, fac schimb de carti si vorbesc despre tara care i-a adoptat si pe care o iubesc. "Ai vazut aceasta tara? Este o combinatie nebuna intre nou si vechi", le spune Sam celorlalti expati.

E de zece ani in Romania si inca se minuneaza de obiceiurile noastre. Din documentarul sau despre tara noastra nu puteau lipsi cluburile. Aici se intalneste cu prieteni veniti din toata lumea ca sa inceapa afaceri la noi in tara.