Faceti cunostinta cu Alex Belea, "sosia" din Dambovita a vestitului cantaret Alex Velea. A terminat liceul acum doi ani, dar n-a reusit sa ia si bacul. In 2012, pentru ca nu s-a trezit la timp ca sa mearga la examen, iar acum pentru ca a preferat sa se distreze pe litoral. E convins insa ca testul ar fi fost o banalitate pentru el. Imposibil sa reziste vreo profesoara farmecelor sale.

"Am fost la mare, in cluburi, m-am distrat. Am zis, lasa bacul, data viitoare. Ma descurcam eu intr-un fel, chemam profesoara, o agatam", spune tanarul.

Alex si-a propus ca in toamna sa ia totusi diploma. Nu de alta, dar ar putea avea nevoie de respectivul document ca sa ajunga star de cinema. Ramane de vazut cum isi va face timp pentru studiu cu un program atat de incarcat.

La fel ca el sunt putini cei care se gandesc acum la viitor. Pe Vasile, care a picat bacul pentru a doua oara, reporterii l-au cu burta pe ... sezlong, nu pe carte.

Aproape 80.000 de absolventi au picat in aceasta vara examenul vietii lor. Iar experienta anilor trecuti arata ca in sesiunea din toamna doar o treime dintre ei vor si obtine diploma.

Asadar, tot raman vreo 50.000 de tineri, pe care statul trebuie sa demonstreze ca este capabil sa-i integreze. Multi dintre ei nu au nicio specializare si nici experienta in vreun domeniu, asa ca sansele sa-si gaseasca un loc de munca sunt extrem de reduse. In consecinta, toti s-ar putea indrepta catre somaj. Statul ii va ajuta lunar cu 250 de lei, timp de jumatate de an"

Asta inseamna un efort bugetar imediat de aproximativ 75 de milioane de lei.

In prezent avem 46.000 de someri sub 25 de an. 62% nu au diploma de absolvire a liceului.

"Riscul de a deveni someri de lunga durata e foarte mare, cu cat trece timpul calificarea lor se deterioreaza si sunt din ce in ce mai putine sanse sa fie integrati", spune ministrul muncii, Mariana Campeanu.

Si astfel, toti banii pe care statul i-a investit in scolarizarea lor ajung sa fie aruncati pe fereastra. Potrivit ZF, am pierdut 1 miliard de euro cu cei peste 300.000 de tineri din anii trecuti care nu au reusit sa se integreze pe piata muncii.

Coincidenta sau nu, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a deschis de ieri un call center, unde specialistii ofera informatii si indrumare pentru someri. Pana acum insa, s-a aratat interesat doar un absolvent de liceu.