Bateriile moderne, conforme cu normele UE, sunt numite voliere sau cotete "mobilate". In acestea, gainile castiga un surplus de spatiu egal cu suprafata a doua suporturi de pahare.

Reprezentantii fundatiei Vier Pfoten (Patru Picioare) sustin ca nici aceste baterii nu asigura conditii decente de trai pentru gaini si le cer fermierilor romani sa treaca, direct, la cresterea gainilor in hale la sol, daca nu pot asigura conditiile optime caracteristice fermelor ecologice: crestere in aer liber, cu hrana ecologica certificata.

Conform unui sondaj de anul trecut realizat la cererea Vier Pfoten, 53% dintre romani s-au declarat de acord sa plateasca mai mult pentru oua - pentru oua ecologice, dar numai o sutime stiu sa gaseasca, in galantare, aceste oua, citind stampila care le este aplicata.

Actualmente, in supermarketuri, un ou ecologic este de 2-3 ori mai scump decat unul provenit de la o gaina crescuta in baterii. Se justifica acest pret? Din punctul de vedere al producatorilor si retailerilor, probabil ca da. Dar din punctul de vedere al consumatorilor, lucrurile nu mai sunt atat de clare.

Urmareste un reportaj VIDEO pe www.gandul.info!