Instanta a admis cererea procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Mircea Basescu, acuzat de trafic de influenta.

Si Marian Capatana, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi dat fratelui presedintelui Traian Basescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de complicitate la trafic de influenta.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel.

Mircea Basescu a fost adus, vineri dupa-amiaza, la Tribunalul Bucuresti, pentru judecarea cererii procurorilor DNA de arestare preventiva, in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, in urma interventiei sale la judecatori, Bercea Mondial sa scape de inchisoare.

Fratele presedintelui este acuzat ca, in perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Capatana, pentru a interveni la judecatori sa dispuna o solutie favorabila in dosarul in care Sandu Anghel era judecat pentru tentativa de omor, respectiv ca si-a injunghiat un nepot.

Anchetatorii sustin ca, in schimbul banilor, Mircea Basescu ar fi promis ca va interveni la judecatori sa dispuna fie condamnarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.

Ulterior, pentru ca Bercea Mondial nu a fost pus in libertate, Florin Anghel i-a dat alti 350.000 de euro lui Marian Capatana, in acelasi scop.

"Din suma totala de 600.000 de euro remisa de denuntator intermediarului, Basescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro in schimbul promisiunii ca, prin influenta pe care o are asupra magistratilor, poate obtine o solutie favorabila pentru tatal denuntatorului, adica va obtine fie o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate", se mai arata in ordonanta de retinere.

Marian Capatana este acuzat ca din cei 600.000 de euro pe care i-ar fi primit de la fiul lui Bercea Mondial, si-a insusit 350.000 de euro, pentru ca "a mijlocit remiterea banilor".

La DNA au mai fost audiati joi Bercea Mondial si sotia acestuia, Fanica Anghel, acestia fiind adusi din Penitenciarul Colibasi si, respectiv, Penitenciarul Craiova, unde executa pedepsele primite in dosarul privind tentativa de omor.

Presedintele Traian Basescu declara, joi, ca nu a avut niciodata vreo discutie cu fratele sau, Mircea Basescu, privind sprijinirea lui Sandu Anghel in procesele pe care acesta le are. Traian Basescu a mai spus ca nu se va transforma in avocatul fratelui sau si ca intre nevoia de consolidare a justitiei si reflexul firesc de a-si apara fratele alege consolidarea justitiei.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnat definitiv la opt ani si noua luni de inchisoare cu executare, pentru ca si-a injunghiat un nepot intr-un bar, in 2011, iar fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsa de cinci ani si trei luni de inchisoare, pentru tentativa de complicitate la omor. In acelasi dosar, sotia lui Bercea Mondial, Fanica Anghel, a fost condamnata la un an de inchisoare cu executare, pentru marturie mincinoasa si instigare la aceasta infractiune.