Ministrul Muncii: “Eram obligat sa prezint public cifrele privind indemnizatia pentru cresterea copilului, nu poti tine sub pres aceasta realitate. Alocatia nu va fi plafonata"
Pe urmatoarele locuri se situeaza un beneficiar din Constanta, cu 74.693 lei, si unul din Bucuresti, sectorul 5, 56.132 lei, ambii realizand venituri pe baza de contract de munca/raport de serviciu. Media cuantumului ICC, la nivel national, a fost de 1.404 lei. Cea mai mica valoare medie s-a inregistrat la Suceava - 1.182 lei, iar cea mai mare in Bucuresti, in sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.
Dragos Pislaru a precizat ca era obligat sa prezinte public aceste cifre pentru ca "nu poti tine sub pres aceasta realitate".
"Versiunea mea este ca eram obligat ca, in conditiile in care am constatat ca exista aceste cifre, sa le fac publice. Versiunea mea este ca nu poti tine sub pres aceasta realitate. Versiunea mea este si pe partea de transparenta, ca eram obligat sa raspundem la niste intrebari din partea unor colegi care au intrebat si care au vrut sa stie cum arata dupa o luna de la implementare. Nu exista nicio o alta versiune decat aceea ca am vrut ca aceasta informatie sa nu fie tinuta sub pres, cum se facea de obicei, ci sa fie facuta publica (...) Este firesc sa incep cu o realitate, cu niste date si datele trebuie dezbatute de forul care a initiat acest proiect. (...) Nu am propus taierea. Guvernul si-a asumat implementarea si nici nu se pune problema ca eu sa vin sa amendez. Forul legitim care are posibilitatea de a schimba aceste lucruri este Parlamentul, cel care a initiat legislatia", a explicat ministrul Muncii.
Potrivit acestuia, in momentul de fata trebuie vazut daca masura, asa cum a fost ea gandita, duce la cresterea natalitatii sau exista si alte lucruri care ar putea fi facute.
El a reamintit ca acest beneficiu nu este contributiv, fiind luate in considerare veniturile din anul nasterii. "Acest beneficiu nu este contributiv, cu alte cuvinte, cine plateste bani la stat nu contribuie ca sa poata primeasca aceste lucruri. Mai clar, daca eu am un PFA, cum este unul dintre cazurile din lista respectiva sau mai multe, daca am nimerit in anul acela o cifra de afaceri echivalenta, adica un venit al PFA de o anumita suma el se ia direct, fara ca eu, ca PFA, sa contribui la CAS, CASS mai mult decat sau echivalent cu un contract de munca.(...) Nu exista nicio problema legata de istoric ci ultimul an care se ia ca baza de raportare si nu exista o chestiune contributiva", a mai precizat ministrul Muncii.
In ceea ce priveste bugetul, seful de la Munca a mentionat ca nu exista restrictie si ca au fost identificate resursele necesare, pana la finele acestui an.