Remus Pricopie a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Educatiei sprijina masura propusa de Ministerul de Finante prin care sunt introduse plafoane pentru intervalele de distanta in cazul transporatorilor scolari, aceasta fiind luata dupa ce s-au constatat variatii mari de preturi.

Ministrul Educatiei a precizat ca reglementarea care plafoneaza sumele decontate pentru transport va fi pe agenda de saptamana viitoare a Guvernului.

"Noi credem ca acest articol si prevedere sunt binevenite, dar in absenta unor limitari am ajuns in situatia in care in aproximativ 18 luni preturile au crescut de zece ori. In urma cu aproximativ o luna jumate am centralizat datele la nivelul fiecarui judete, pe intervale de kilometri si pe fiecare judet in parte. Am ajuns sa constatam ca pentru zece kilomtri pretul unui abonament variaza de la 25 de lei la 326 de lei. La 15 kilometri avem situatii unde abonamentul costa 32 de lei, dar si situatii unde costa 406 lei. Am constatat ca sunt judete unde anumite firme practic controleaza aproape tot, si nu in situatia celor cu abonamente mici, ci in cele cu abonamente mari", a sustinut Remus Pricopie, potrivit Mediafax.

Ministrul a precizat ca, de exemplu, la Sibiu, societatea Tursib percepe 15 lei pentru ruta de trei kilometri, in vreme ce firma Metropolitan practica la Constanta un tarif de 166 de lei.

"In acest mod - ne-am uitat si la dinamica preturilor - am ajuns ca anul trecut sa decontam aproximativ 140 de milioane de lei, iar estimarea decontarii pentru acest an, in acest ritm, este de aproximativ 180 de milioane de lei, in conditiile in care in urma cu doi sau trei ani decontam 40 de milioane de lei. Or aceasta masura, menita sa vina in sprijinul elevilor, de fapt constatam ca este in sprijinul transportatorilor", a adaugat Pricopie.

Ministrul Educatiei a aratat ca nu poate formula acuzatii, dar ca a cerut institutiilor specializate ale statului sa verifice variatia de preturi. Pricopie a adaugat ca aceasta situatie se va reglementa si dupa achizitia a 600 de microbuze scolare prin intermediul Ministerului Dezvoltarii. Ministrul a precizat ca urmeaza sa fie demarata licitatia in urma careia se spera "atribuirea a minim 600 de microbuze".

Proiectul de act normativ propus de Ministerul Finantelor Publice prevede ca decontarea abonamentelor de transport sa fie in limita a maximum 26 de lei pe luna pentru distanta de trei kilometri.

Ministerul Educatiei a aratat, joi, intr-un comunicat de presa, ca masura este echitabila si binevenita, precizand ca in anul scolar 2012-2013, MEN a decontat, la nivel national, peste 150.000 de abonamente de transport, iar pana acum nu s-a tinut niciodata cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori in diferite locuri din tara.

"Astfel, anul trecut, pentru distanta de 10 kilometri, pretul unui abonament a variat intre 25 de lei si 326 de lei, pentru distanta de 15 kilometri, pretul unui abonament a pornit de la 32 de lei si a ajuns la 406 lei, iar pe distanta de 20 kilometri, intre 36 de lei si 400 de lei. Mai mult, exista firme in tara care au practicat un tarif de 491 de lei pe luna pentru 50 de kilometri, in timp ce alte companii au perceput doar 42 de lei pentru acelasi numar de kilometri", a mai aratat Ministerul Educatiei.

Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanta de 10 kilometri.

Tot in 2012, 904 elevi au facut naveta pe distante de trei kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe luna, in timp ce tarifele maxime au ajuns si la 166 de lei lunar. Consiliul National al Elevilor considera ca masura va dezavantaja o parte dintre elevii navetisti si va duce, cel mai probabil, la cresterea ratei abandonului scolar.

Elevi din mai multe judete au facut greva japoneza, in luna mai, reclamand ca nu le-au fost decontati banii de naveta.
In 30 mai, Ministerul Educatiei a anuntat ca 50 milioane de lei au fost deblocati pentru plata sumelor restante la decontarea transportului elevilor. O prima transa de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport al elevilor fusese deblocata anterior.