Prima rectificare bugetara din acest an, avizata de Guvern. Deficitul urca la 2,3% din PIB. Taieri de cheltuieli la Educatie, Agricultura si Munca, bani in plus la Senat, DNA si servicii secrete
UPDATE: Prima rectificare bugetara din acest an a fost avizata de Guvern, in sedinta de marti, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, in urcare la 626,2 miliarde lei, si un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folosirea banilor rezervati PNDI catre alte proiecte, informeaza Mediafax.
Astfel, deficitul bugetar pe cash va creste de la 13,3 miliarde lei la 14,7 miliarde lei.
Veniturile bugetului general consolidat pentru acest an au fost revizuite in scadere cu peste 2,2 miliarde lei, prin cresterea veniturilor la nivelul autoritatilor locale, dar scaderi de incasari la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetul institutiilor finantate din venituri proprii.
Pentru prima rectificare bugetara din acest an, la bugetul general centralizat al unitatilor administrativ teritoriale este anticipat un plus de incasari de 2,1 miliarde lei, asteptari similare fiind si pentru bugetul asigurarilor pentru somaj (un plus de venituri de 181,7 milioane lei) si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (569 milioane lei).
Principalele venituri ale bugetului de stat estimate de Guvern in crestere sunt cele rezultate din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati (413 milioane lei) si alte impozite si taxe fiscale (30 milioane lei).
In acelasi timp insa sunt proiectate venituri in scadere la bugetul de stat (1,9 miliarde lei, in principal la impozitul pe profit, cu 852 milioane lei, TVA, cu 786,3 milioane lei, accize, cu 460 milioane lei, si sume primite de la UE in contul platilor efectuate, cu 40 milioane lei), bugetul asigurarilor sociale de stat (663,2 milioane lei), bugetul institutiilor/ activitatilor finantate integral si/sau partial din venituri proprii (1,7 miliarde lei), bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri National (495,1 milioane lei) si alte sume care se consolideaza (401 milioane lei).
Cheltuielile totale ale bugetului consolidat ar urma sca scada cu 978 milioane lei, respectiv la bugetul de stat (704,7 milioane lei), bugetul asigurarilor sociale (663 milioane lei), bugetul institutiilor/ activitatilor finantate integral si/sau partial din venituri proprii (1,7 miliarde lei) si bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (495 milioane lei), dar cu cresteri la nivel local (2,1 miliarde lei), bugetul pentru somaj (169 milioane lei) si Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (569 milioane lei).
Cheltuielile de personal vor creste cu 61,1 milioane lei, cele cu bunuri si servicii vor urca cu 27,2 milioane lei, iar subventiile vor fi diminuate cu 2,2 milioane lei.
O suma de 1 miliard lei va fi alocata, pe judete, pentru achitarea platilor restante inregistrate in contabilitatea unitatilor administrativ-teritoriale, inclusiv a institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul local, si a spitalelor din reteaua administratiei locale la 31 iulie 2013 fata de furnizorii de bunuri, servicii si lucrari.
Educatia, Munca, Transporturile si Agricultura pierd bani
Ministerele Educatiei, Muncii, Transporturilor si Agriculturii se afla pe lista institutiilor ale caror bugete totale de cheltuieli vor fi taiate, in timp ce de alocari suplimentare vor beneficia Dezvoltarea Regionala, Justitia, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM.
Taieri de bugete vor mai fi operate si la Administratia Prezidentiala, Camera Deputatilor si Curtea Constitutionala.
Pentru Ministerul Educatiei, bugetul de cheltuieli va fi diminuat cu 235,6 milioane lei (8,5 miliarde lei buget initial), rezultat din majorarea cu 40 milioane lei a fondurilor pentru reabilitarea de scoli, gradinite si campusuri universitare, dar concomitent cu reducerea sumei blocate de 10%.
Conform Legii finantelor publice, ordonatorii principali de credite repartizeaza creditele bugetare dupa retinerea a 10% din prevederile aprobate acestora, pentru asigurarea unei executii bugetare prudente. Repartizarea sumelor retinute in proportie de 10% se face in semestrul al doilea, dupa examinarea de catre Guvern a executiei bugetare pe primul semestru.
Cea mai mare suma va fi taiata de la Ministerul Muncii, de 1,1 miliarde lei (30,44 miliarde de lei buget intial), argumentat cu economiile inregistrate pe primele sase luni ale anului la actiunile de "Asistenta sociala" finantate de la bugetul de stat, precum si la cele finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat, caruia i se asigura transferuri de echilibrare din bugetul acestui minister.
Sanatatea, Justitia, DNA, CSM si ANI primesc bani in plus
De alocari suplimentare vor beneficia Ministerul Sanatatii (peste 1 miliard lei, de la 8,68 miliarde lei buget initial ), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (943,3 milioane lei, de la 2,55 miliarde lei), Ministerul Justitiei (159,6 milioane lei, de la 2,34 miliarde lei), Ministerul Public (20,5 milioane ei, dintre care 2,9 milioane lei pentru Directia Nationala Anticoruptie, de la 654,9 milioane lei ), Ministerul Afacerilor Interne (228,3 milioane lei, dintre care 116,2 milioane lei pentru activitatile restante ce fac obiectul Primei Anexe Detaliate Extinse a contractului cu EADS, de la 8,3 miliarde lei), Ministerul Apararii (156,2 milioane lei, de la 5,64 miliarde lei), Ministerul Afacerilor Externe (51,3 milioane lei, de la 636,5 milioane lei), Serviciul Roman de Informatii (30 milioane lei, de la 1,04 miliarde lei), Ministerul Mediului (31 milioane lei, de la 2,2 miliarde lei), Serviciul de Informatii Externe (10 milioane lei, de la 182,6 milioane lei).
Alte fonduri suplimentare sunt alocate pentru Senat (184.000 lei, de la 85,6 milioane lei), Agentia Nationala de Integritate (3,6 milioane lei, de la 27,2 milioane lei), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (300.000 lei, de la 248,5 milioane lei), Consiliul Superior al Magistraturii (8,6 milioane lei, de la 89,5 milioane lei).
O noua rectificare bugetara a fost deja programata pentru finele lunii octombrie.
Mai multe despre:
#bugetul de stat#cheltuieli bugetare
Pe acelasi subiect: