Casa Nationala de Sanatate a avut, in 2013, un buget de 23,1 miliarde lei, cel mai mare din istorie
Fondurile alocate CNAS in 2013, de 23,123 miliarde lei, reprezinta cel mai mare buget din istorie al institutiei, care a facut posibila rezolvarea unor probleme importante, dar nu a tuturor celor ale sistemului asigurarilor de sanatate, a anuntat, vineri, presedintele CNAS, Cristian Busoi.
"In 2013, fondurile alocate au facut posibila rezolvarea unor probleme importante, insa banii au fost insuficienti pentru a rezolva toate problemele cu care se confrunta sistemul asigurarilor de sanatate din Romania. Putem spune ca au fost aduse la zi platile pentru medicamente si materiale sanitare din farmacii si pe programe, ne conformam astfel termenelor de plata impuse de Directiva pentru combaterea platilor intarziate, transpusa in Legea 7/2013, iar din februarie 2014 facturile la medicamente se vor plati la 60+30 zile. Acest lucru reprezinta un pas inainte comparativ cu anii 2009, 2010 si 2011", a spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, citat de Mediafax.
De asemenea, numarul pacientilor care primesc gratuit tratament oncologic aprobat de CNAS a crescut la 7.500. "In septembrie 2013, pentru prima data, lista de asteptare pentru medicatia de specialitate a fost redusa la zero. Totodata, au fost eliminate listele de asteptare pentru tratamentul hepatitei B si C. Nu mai exista lista de asteptare pentru dispozitive medicale in marea majoritate a judetelor", a adaugat presedintele CNAS.
Potrivit lui Busoi, tot in 2013, majoritatea spitalelor au fost "mai bine" finantate decat in 2012. " In 2013, 8,02 miliarde lei au fost alocate spitalelor si, in premiera, nu am mai angajat bani din anul viitor pentru luna decembrie, asa cum s-a intamplat in alti ani. In 2014, bugetul pentru unitatile spitalicesti va creste la 8,297 miliarde de lei", a mai spus el.
Presedintele CNAS a mentionat, tot ca o reusita din 2013, rambursarea platilor externe. "In 2013, am platit 33,3 milioane de euro din totalul de 168 de milioane de euro pentru furnizorii externi de servicii medicale. Bugetul alocat pentru anul viitor permite achitarea integrala a datoriilor catre tarile membre UE", a explicat Busoi.
Ca provocari pentru 2014, presedintele CNAS a amintit platile la medicamente, pe care si le doreste sa ramana "in termenele legale", si programele nationale de sanatate care vor fi preluate de institutie.
Mai multe despre:
#CNAS#Cristian Busoi
Pe acelasi subiect: