Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, in industria prelucratoare este anticipata un avans moderat al volumului productiei (sold conjunctural +11%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +34%), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (sold conjunctural +28%), fabricarea bauturilor (sold conjunctural +26%) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +22%). Preturile vor fi stabile (sold conjunctural +4%), iar numarul de salariati va scadea moderat (-6% pe total industrie prelucratoare).

In constructii se va inregistra de asemenea o majorare a volumului productiei (sold conjunctural +20%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +17%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural 0%) si un avans moderat al preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +7%), se arata intr-un comunicat al INS.

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +21%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +39%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +21%). Angajatorii prognozeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra majorari (sold conjunctural +16%).

Conform estimarilor din luna iunie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata (sold conjunctural +6%), numarul de salariati va fi stabil (sold conjunctural -3%), iar preturile vor urca moderat (sold conjunctural +6%).