Cei mai mulţi dintre respondenţi (47%) sunt de părere că o nouă stare de urgenţă ar distruge economia, iar alţi 10% spun că situaţia nu este încă atât de gravă. 36% dintre angajaţii români consideră, însă, că e nevoie de măsuri mai drastice pentru a limita răspândirea virusului.

"Creşterea numărului de cazuri de Covid-19 din ultima lună este cauzată de nerespectarea regulilor de igienă şi distanţare socială, consideră 58% dintre angajaţii care au răspuns sondajului BestJobs şi doar 15% cred că de vină ar fi autorităţile, care nu au impus reguli mai stricte şi nu au asigurat respectarea lor. În acest context, 61% dintre angajaţii români se aşteaptă ca numărul de cazuri active să crească în continuare", mai arată sondajul.

Majoritatea angajaţilor spun că iau măsuri proprii de precauţie atunci când ies din casă sau merg în spaţii închise: poartă mască (84%), se spală des pe mâini (73%), evită locurile aglomerate (70%), îşi dezinfectează mâinile ori de câte ori intră în contact cu obiecte sau suprafeţe din afara casei (63%) şi evită să atingă nasul, gura şi ochii cu mâinile nedezinfectate (58%).

Totodată, şi companiile continuă să impună reguli pentru a preveni răspândirea virusului şi iau măsuri pentru protecţia angajaţilor. Astfel, 55% dintre respondenţii la sondajul BestJobs spun că angajatorul le oferă măşti şi dezinfectanţi şi impune utilizarea lor şi 39% menţionează dezinfectarea mult mai frecventă a spaţiului de birouri. În acelaşi timp, doar 37% spun că le este verificată temperatura corporală la intrarea în sediul companiei, iar 28% subliniază că angajatorul permite accesul unui număr limitat de angajaţi la birou, pentru a respecta regulile privind distanţarea.

De asemenea, apariţia unor cazuri confirmate de Covid-19 în rândul colegilor de serviciu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru doar aproximativ 10% dintre participanţii la sondajul BestJobs. Aproape 82% dintre ei spun însă că în compania pentru care lucrează nu a fost confirmat niciun caz până acum, iar în cazul a 9% dintre respondenţi, au fost depistate doar unul-două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în companie. Puţin peste 4% vorbesc despre trei-patru cazuri, iar sub 3% susţin că au fost cinci-zece cazuri în firmă.

"În eventualitatea apariţiei unor cazuri de Covid-19 în companie, 46% dintre respondenţii la sondajul BestJobs spun că regula este ca toţi angajaţii să fie informaţi. În schimb, 16,2% susţin că acest lucru nu se întâmplă deloc, iar aproape 35% dintre intervievaţi susţin că nu ştiu dacă firma în care lucrează face astfel de informări. Peste 7% dintre respondenţi spun că, atunci când a fost confirmat un caz, întreaga echipă din care face parte persoana confirmată a fost trimisă să lucreze de acasă, iar în 6% din cazuri s-au făcut imediat teste Covid-19 la nivelul echipei sau chiar în întreaga companie", susţin autorii sondajului.

Sondajul a fost efectuat în perioada 20 - 30 iulie 2020, pe un eşantion de 952 de utilizatori de internet din România.

BestJobs este o platformă de recrutare online din România. BestJobs are o experienţă de peste 18 ani în domeniu şi a fost implicată în transformarea şi inovarea industriei de recrutare online.