Potrivit sursei citate, 30% spun că preferă să lucreze într-o companie cu capital românesc în această perioadă, în locul unei companii străine.

În acelaşi timp, 38% afirmă că nu ştiu unde ar mai putea găsi un loc de muncă pe care să-l considere sigur în contextul actual.

Aceasta în condiţiile în care 46% dintre respondenţi sunt deja angajaţi în companii româneşti, iar 35% lucrează în companii străine, în timp ce doar 5% sunt angajaţi la stat.

Sondajul efectuat de platforma de recrutare a mai relevat că 87% dintre respondenţi consideră că firmele cu capital românesc ar trebui susţinute mai mult în această perioadă, pentru a putea depăşi cât mai repede efectele economice cauzate de pandemia de COVID-19 şi a putea menţine locurile de muncă.

Aproape 85% sunt de părere că în contextul actual ar trebui cumpărate în primul rând produse româneşti, în sprijinul business-urilor locale. Tocmai din acest motiv, mai mult de jumătate dintre respondenţi spun că, de la izbucnirea pandemiei, preferă să cumpere mai mult produse româneşti. 20% dintre respondenţi afirmă, însă, că nu şi-au propus să aleagă cu precădere produse româneşti de la raft, iar tot atâţia spun că nu acordă atenţie provenienţei produselor pe care le cumpără, optând în continuare pentru aceleaşi branduri pe care le puneau în coş şi înainte de pandemie.

Schimbarea de comportament în rândul românilor care aleg produse româneşti pentru a sprijini business-urile locale vine în contextul în care aproape 54% consideră că firmele cu capital românesc au fost mai afectate de efectele pandemiei decât firmele străine.

În ceea ce priveşte evoluţia din perioada următoare a companiei pentru care lucrează, 40% se aşteaptă la o revenire după perioada mai dificilă din primul semestru. În schimb, 12% se tem că situaţia companiei va continua să se deterioreze, iar 10% mizează pe stagnare.

Perspectivele sunt incerte pentru mai mult de 20% dintre angajaţii care au răspuns sondajului, fiindu-le foarte greu să aprecieze ce se va întâmpla cu angajatorul şi care va fi situaţia lor profesională până la finalul anului.

Semnalele la nivelul angajaţilor sunt totuşi pozitive. O treime consideră că sunt şanse ca angajatorul pentru care lucrează să facă recrutări anul acesta, iar aproape 23% mizează cel puţin pe stagnarea numărului de angajaţi din companie.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5 - 20 iulie 2020, pe un eşantion de 1.024 de utilizatori de internet.