Mai multe judecatorii din tara, in greva. Au suspendat sedintele timp de o ora
Magistrati
Magistratii Judecatoriei Botosani au suspendat sedintele de judecata, marti dimineata, pentru o ora, in semn de protest fata de mentinerea in functiile de membri ai CSM a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica, transmite Mediafax.
Potrivit judecatorului Alina Palancanu, Adunarea Generala a Judecatoriei Botosani a decis, luni, suspendarea cu o ora a sedintelor de judecata, astfel incat magistratii de la Judecatorie vor intra in sala au intrat in sala la ora 9.30.
Adunarea Generala a Judecatoriei Botosani a decis, in 14 ianuarie, revocarea din functia de membru CSM a lui Cristi Danilet.
Marti dimineata, au suspendat sedintele de judecata magistratii de la Judecatoria Ramnicu Valcea. Ei au suspendat sedintele de judecata pana la ora 10.00, ca urmare a "pasivitatii" manifestate de Plenul Consiliului Superior al
Magistraturii cu privire la solicitarile de revocare din functia de membru al CSM a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica.
De asemenea, s-au alaturat protestului si magistratii de la Judecatoria Buzau, in timp ce la Suceava magistratii de la Judecatorie au intrat in sedinte cu o intarziere de un sfert de ora, in semn de protest.
La multe instante din tara, insa, activitatea nu este afectata.
In judetul Arad, activitatea magistratilor decurge normal, potrivit Biroului de presa al Tribunalului Arad. "Nu este greva in nicio instanta din judet, iar activitatea se desfasoara normal", a declarat purtatorul de cuvant al Tribunalului, Diana Daraban.
Si la instantele de pe raza Curtii de Apel Targu Mures activitatea se desfasoara normal.
Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Targu Mures, Anuta Liliac, a declarat marti pentru Mediafax ca niciuna dintre instantele care tin de aceasta institutie - de pe raza judetelor Mures si Harghita - nu a comunicat ca vrea sa intre in greva. Liliac a explicat ca, pentru acest demers, e nevoie de hotarari ale Adunarii Generale a Magistratilor de la instantele respective.
Activitatea decurge normal si la instantele care tin de Curtea de Apel Timisoara, a declarat Denisa Botoca, purtator de cuvant al Curtii de Apel Timisoara. In subordinea Curtii de Apel Timisoara sunt Tibunalul Timis, Tribunalul Arad si Tribunalul Caras-Severin, precum si Judecatoriile Timisoara, Lugoj, Deta, Faget, Sannicolau Mare, Arad, Chisineu Cris, Ineu, Lipova, Gurahonț, Resita, Caransebes, Moldova Noua, Oravita si Bozovici.
Nici la Hunedoara, Dolj, Prahova, Brasov si Vrancea activitatea instantelor nu este afectata, potrivit reprezentantilor magistratilor.
Marti, Plenul CSM ia in discutie alegerea vicepresedintelui forului si deciziile de revocare a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet din functiile de membru al Consiliului.
Asociatia Magistratilor din Romania a cerut, vineri, judecatorilor sa-si suspende sedintele marti, de la ora ora 8.30, cand Plenul CSM discuta revocarea judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet din Consiliu, data fiind "atitudinea de neacceptat" a Consiliului de tergiversare a revocarii celor doi.
Totodata, AMR a atras atentia ca in situatia in care nu se va da eficienta vointei exprimate de judecatorii ce au inteles sa retraga mandatul de incredere pentru cei doi membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, isi rezerva dreptul de a formula de indata plangere penala impotriva tuturor membrilor CSM, pentru abuz in serviciu.
Intr-o scrisoare deschisa catre judecatori si procurori, Asociatia Magistratilor din Romania arata ca "ia act cu ingrijorare de tergiversarea procedurii de revocare din functie a membrilor alesi in Consiliul Superior al Magistraturii - Alina Ghica si Cristi Vasilica Danilet, ca urmare a sesizarilor adunarilor generale ale judecatorilor curtilor de apel si judecatoriilor".
"Nu intelegem sa fim partasi la prelungirea, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a aplicarii dispozitiilor art. 55 alin. 9 din Legea nr. 317/2004, prin diverse tertipuri, printre care si sesizarea Comisiei nr. 2, sens in care am hotarat sa ne exprimam pozitia ferma in cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, neparticipand la activitatea in comisiile ce au doar un rol consultativ", preciza AMR.
Asociatia a atras atentia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii ca interpretarea legii in functie de interesele de moment ale unuia sau altuia produce reverberatii negative in perceptia publicului asupra sistemului judiciar.
In 15 februarie, Asociatia Magistratilor din Romania a dat in judecata Consiliul Superior al Magistraturii, caruia ii cere pronuntarea de indata a unei hotarari de revocare din CSM a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, in conditiile in care adunarile generale ale judecatorilor au votat pentru indepartarea lor.
Asociatia Magistratilor din Romania a cerut, imediat, Consiliul Superior al Magistraturii sa puna capat incercarilor de tergiversare a finalizarii procedurii de revocare a membrilor alesi Alina Nicoleta Ghica si Cristi Vasilica Danilet, intrucat nu este in puterea acestei institutii sa cenzureze votul exprimat de judecatori, dispozitiile art. 55 alin. 9 din Legea 317/2004 fiind imperative.
Cererea a fost inregistrata dupa ce, separat, s-a formulat o alta solicitare, in temeiul dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 554/2004, adresata Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentand procedura prealabila.
Asociatia Magistratilor din Romania a afirmat ca este alaturi de toate adunarile generale de la nivelul instantelor care au declansat si continuat procedura de revocare a celor doi membri CSM, spunand ca actioneaza, in numele membrilor sai, pentru reintrarea in legalitate si respectarea legii de catre Consiliul Superior al Magistraturii.
Si Uniunea Nationala a Judecatorilor (UNJR) din Romania a acuzat Consiliul Superior al Magistraturii de incalcarea grava a legii prin amanarea luarii unei decizii privind revocarea din CSM a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, precizand ca termenul de 15 zile prevazut de lege este "imperativ" si atragand, totodata, atentia asupra votului membrilor Consiliului referitor la decizia de amanare.
In urma deliberarilor din sedinta din 13 februarie pe punctul referitor la luarea unei decizii pe revocarea celor doi judecatori, presedintele CSM, procuroarea Oana Schmidt Haineala, a anuntat ca se amana discutarea deciziilor adunarilor generale privindu-i pe Alina Ghica si Cristi Danilet, voturile membrilor in acest sens fiind de 11 "pentru" si sase "impotriva".
Numarul voturilor anuntate releva faptul ca judecatorii Ghica si Danilet au votat intr-o cauza favorabila lor, ei fiind in conflict de interese, afirma juristi, punct de vedere sustinut si de UNJR, care a cerut CSM "sa faca publica structura votului".
La sedinta din urma cu doua saptamani s-a pus in discutie ca centralizatoarele voturilor sa fie verificate de o comisie a CSM. Trei membri ai CSM, unul dintre ei fiind Horatius Dumbrava, fost presedinte al Consiliului, s-au opus public acestui demers, sustinand ca o comisie nu poate analiza legalitatea procedurii adunarilor generale ale judecatorilor din Judecatorii si Curti de Apel, care au votat in majoritate revocarea judecatorilor Danilet si Ghica.
Voturile impotriva au fost cele ale lui Horatius Dumbrava (vot pe care si l-a anuntat inainte de a intra Plenul CSM in deliberare-n.r.), Adrian Neacsu, Alexandru Serban, Mircea Aron, Mona-Lisa Neagoe si Elena Hach.
Alina Ghica si Cristi Danilet isi depusesera candidaturile la functia de vicepresedinte al CSM in 4 ianuarie 2013, dupa alegerea Oanei Schmidt Haineala ca presedinte al Consiliului, ulterior impotriva lor adunarile generale ale judecatorilor de la curtile de apel si Judecatorii declansand proceduri de revocare din CSM, nemultumiti de prestatiile lor in CSM, dar si pentru ca, prin voturile lor, "au ajutat" ca un procuror sa devina sef al justitiei.
Actiunea privind revocarea constituie cea mai ampla forma de protest a magistratilor fata de membri ai Consiliului.
Pe acelasi subiect: