Magistratii au amanat luarea unei decizii in cazul legii pensiilor
Dupa o sedinta de doua ore si jumatate, magistratii Curtii Constitutionale si-au dat sema ca nu au studiat suficient problemele sesizate de opozitie. Asa ca au luat o pauza si se vor mai vedea o data miercurea viitoare. Dupa votul din Camera Deputatilor, PSD si PNL au contestat legea pensiilor la Curte. Liderii opozitiei au acuzat-o pe sefa deputatilor, Roberta Anastase de fraudarea votului. In plus, PSD a anuntat ca va demara procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu daca va promulga legea pensiilor.
PNL sustine, in sesizarea catre Curtea Constitutionala, ca in adoptarea legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca dreptul la proprietate, dreptul la trai decent si pensie, acte internationale in materia drepturilor omului si jurisprudenta CCR.
In opinia liberalilor, in adoptarea acestui proiect de lege s-au remarcat "grave incalcari ale procedurilor democratice", in conditiile in care la vot nu a existat nici majoritate nici cvorum de sedinta, care este necesar adoptarii legilor organice.
Pe fond, liberalii atrag atentia asupra incalcarii principiului neretroactivitatii legii, a dreptului de proprietate, a dreptului la trai decent si la pensie, a unor acte internationale in materia drepturilor omului, a dreptului fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei, jurisprudenta Curtii Constitutionale.
De asemenea, sesizarea vizeaza aplicarea gresita a art. 16 din Constitutie la egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, precum si ignorarea avizului Consiliului Legislativ.
In cazul in care CCR decide ca legea este neconstitutionala, aceasta va fi modificata in conformitate cu propunerile magistratilor si se va intoarce in Parlament pentru a fi discutata din nou.
Camera Deputatilor a adoptat, pe 15 septembrie, dupa zece ore de dezbateri, noua lege a pensiilor. Noul act normativ, care reformeza din temelii sistemul de pensii din Romania, majoreaza si egalizeaza varsta standard de pensionare la 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, elimina toate pensiile speciale, mai putin pe cele ale magistratilor, si stabileste un nou mod de indexare a pensiilor.
La adoptarea legii, opozitia a acuzat-o pe Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, de frauda, in conditiile in care legea a trecut cu mult mai multe voturi decat persoane prezente in sala. Plenul Camerei a respins, ulterior, propunerea de reluare a votului pe lege.
Pe acelasi subiect: