Lucrătorii din sănătate amenință cu greva generală, în 11 mai. BNS organizează miting la Ministerul Transporturilor și Guvern
Miting, sindicate
Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a stabilit joi programul de proteste, ce va demara cu un miting în Capitală în data de 26 aprilie, urmat de o grevă de avertisment pe 7 mai şi de grevă generală pe 11 mai, a declarat, prim-vicepreşedintele federaţiei, Iulian Pope, citat de Agerpres.
Sindicaliştii din Transporturi vor protesta, totodată, vineri, 20 aprilie, în faţa sediului Ministerului Transporturilor, după care se vor deplasa în marş către Guvernul României, a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, Blocul Naţional Sindical (BNS).
"Biroul Permanent al Blocului Naţional Sindical a analizat situaţiile conflictuale existente în mai multe domenii de activitate în care confederaţia are reprezentare. Situaţia critică existentă în Calea Ferată Română în ceea ce priveşte nevoia de investiţii, identificarea unor soluţii corecte din punct de vedere economic şi social pentru salvarea CFR Marfă, cât şi amânarea adoptării statutului personalului feroviar, sunt argumente care ne determină la asumarea unei ieşiri publice ce va avea loc sub forma unui miting în faţa Ministerului Transporturilor, urmat de un marş către Guvernul României, ce se va desfăşura mâine, 20 aprilie, începând cu orele 10:00", se menţionează în comunicatul citat.
Reprezentanţii BNR notează, de asemenea, că există situaţii critice şi în alte domenii, cum ar fi sănătatea, industria de apărare şi aeronautică şi sportul.
"Serviciile de Ambulanţă din România - unde acuzăm lipsa de investiţii necesare creşterii calităţii serviciilor, cât şi un haos generalizat în salarizarea întregului personal, ce a dus la pierderi de venituri nete pentru marea majoritate a salariaţilor. Situaţia discriminatorie creată în asistenţă socială (face parte din aceeaşi familie ocupaţională cu sănătatea) unde, prin aplicarea Legii salarizării în sectorul bugetar, s-a ajuns la diminuări de venituri salariale de până la 35% pentru aproximativ 15% din personalul salarizat. Discrepanţele salariale create în sănătatea publică drept urmare a aplicării Legii 153/2017 şi care a dus la învrăjbirea unor categorii socio-profesionale care împreună concură la înfăptuirea actului medical. Reamintim faptul că BNS a fost singura confederaţie sindicală naţională reprezentativă care, anul trecut, în reuniunile Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, a cerut ca aplicarea Legii 153/2017 să se producă pe întreaga familie familie ocupaţională a sănătăţii şi asistenţei sociale, tocmai pentru evitarea unei astfel de stări conflictuale. Această cerere a fost ignorată de Cabinetul Tudose", atrag atenţia sindicaliştii.
BNS subliniază, totodată, situaţia disperată în care se află salariaţii din industria de apărare şi din industria aeronautică (firme cu capital majoritar de stat) care nu şi-au mai primit drepturile salariale de patru luni, dar şi problemele majore care se regăsesc în salarizarea lucrătorilor din Ministerul Tineretului şi Sportului, Direcţiile Judeţene de Tineret şi Sport, federaţiile sportive şi din cadrul Cluburilor Sportive Universitare.
"Toate aceste elemente ne îndreptăţesc să facem un apel la Guvernul României pentru deschiderea unor negocieri serioase şi responsabile care să ducă la rezolvarea problemelor semnalate. În lipsa unui răspuns adecvat din partea Guvernului României, comunicăm opiniei publice că acţiunile de protest ce vor debuta vineri, 20 aprilie, vor continua în perioada următoare până la atingerea obiectivelor noastre sociale", menţionează membrii BNS.
Pe acelasi subiect: