35% din populatia lumii, adica 2,5 miliarde de oameni, nu au acces curent la instalatii sanitare si, in principal, la toalete. Insa asta nu inseamna doar o bila neagra pentru sistemul de sanatate sau pentru confortul oamenilor, in general.

Lipsa toaletelor ne costa pe toti 260 de miliarde de dolari in fiecare an.

Motivele din spatele acestui calcul sunt mai simple decat le-am putea banui. 114 miliarde de dolari sunt bani pierduti anual, nu din cauza platii catre sistemul medical care sa remedieze problemele aparute in urma bolilor generate de lipsa toaletelor, si nici din cauza orelor de munca pierdute pentru ca angajatii se imbolnavesc mai usor in lipsa unor unitati sanitare curate. 

Potrivit Bancii Mondiale, 114 miliarde de dolari se pierd din cauza intervalului de timp pe care lumea il petrece cautand o toaleta curata. In locurile in care acestea nu sunt disponibile, o persoana petrece, in medie, cate jumatate de ora zilnic, incercand sa gaseasca o toaleta curata, sustine Organizatia Mondiala pentru Sanatate, femeile fiind cel mai afectate si mai predispuse infectiilor. Asta inseamna 7,6 zile pe an, iar in India, unde exista numai 30-40 de toalete la fiecare 29.000 de oameni, asta se traduce prin pierderea a 10,7 miliarde de dolari anual. Conform ONU, in India, aproximativ 1,1 miliarde de oameni isi fac inca nevoile in aer liber.  

Apoi exista, desigur, costurile survenite din cauza lipsei de igiena corespunzatoare. Toaletele murdare sau lipsa lor sunt cauza a 88% din cazurile de diaree la nivel global, arata OMS. Aproximativ 1,9 milioane de oameni mor anual din cauza acestei afectiuni, care poate fi prevenita, mai multi decat cei care mor din cauza infectarii cu virusul HIV.

Tot igiena precara este si cauza aparitiei holerei, care omoara anual intre 100.000 si 120.000 de oameni.

Rata deceselor este cu atat mai ingrijoratoare in randul celor cu varste mici: aproximativ 800.000 de copii mor in fiecare an din cauza diareei, adica aproape 2.200 in fiecare zi.

Rezolvarea acestor probleme ar duce la economisirea a 15 miliarde de dolari anual la sistemul de sanatate, sustine Banca Mondiala.

Cei afectati de aceste boli au si un randament mai scazut la munca, ducand la pierderea a altor 12 miliarde de dolari din bugetul economiei globale. Alte 8,3 miliarde se duc pe plata concediilor pe caz de boala, pe care lucratorii si le iau din cauza acestor probleme.

Si, nu in cele din urma, lipsa toaletelor este pusa mai nou si in stransa legatura cu inteligenta. In fiecare an, 500 de milioane de oameni sunt infectati cu o bacterie ce apare din cauza infestarii solului, a apei si a legumelor cu materii fecale. S-a demonstrat ca fiecare infectie scade 3,75 de puncte din IQ-ul unei persoane.

Iar copiii de pretutindeni ar beneficia in total de 443 milioane de zile de scolarizare in plus, daca nu ar suferi atat de des de aceasta boala.