"In cateva luni ar trebui sa scada cu 30% in mod firesc", spunea Ilie Sarbu, fostul ministru al Agriculturii acum ceva timp.

In mod nefiresc nici vorba de ieftiniri cu toate ca au trecut 6 luni de la acest anunt. Desi a fost publicata in Monitorul Oficial, legea care elimina taxele impuse producatorilor ce vor sa isi vanda marfa in magazine, nu se aplica.

"La momentul asta legea nu functioneaza si nu a produs niciun fel de efecte pozitive, ci mai mult efecte negative, respectiv o crestere de pret a fost la miel de exemplu. Daca anul trecut un miel costa 165-170 de lei, acum a fost la 190 de lei " a declarat Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

De fapt, un adevarat cerc vicios face ca legea sa nu functioneze. Totul pleaca de la termenele de plata. Astfel, daca inainte un producator primea in maximum 90 de zile banii pentru vinul livrat magazinului, acum trebuie sa ii incaseze in 31 de zile. Dar, producatorii nu vor sa perceapa penalizari retailerului pentru ca, pe de o parte Fiscul va impozita aceste castiguri, iar pe de alta magazinul ameninta producatorii ca va apela la importuri.

"Daca eu ii cer supermarketului acum sa imi dea banii in 7 zile, acesta imi spune ca va cupara din Ungaria unde plateste la doua saptamani”, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.