Lazea, BNR: In Romania, bogatii sunt tot mai bogati si saracii, tot mai saraci. Salariile mici, singurul avantaj competitiv al tarii
Euro
Cresterea economica se simte atat in veniturile populatiei cat si in avutia acesteia insa inegalitatea intre cei mai saraci si cei mai bogati a crescut si se afla peste media europeana, sustine economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.
"Nu este adevarat (ca actuala crestere economica nu se simte in nivelul de trai al populatiei -n.r.). Se translateaza atat in venituri cat si in avutie. Nu se poate compara nivelul de acum cu cel din urma cu 10 - 15 ani. (...) Inegalitatea a crescut. Avem cea mai mare inegalitate din Uniunea Europeana. Intre primii 20% si ultimii 20% (in functie de venituri - n.r.), raportul este de 7,2 la 1, in timp ce media europeana este de 5 la 1. Avem o problema. Inegalitatea este mare si in crestere, iar oamenii percep acest lucru si il acuza", a explicat Lazea, citat de Agerpres.
Pe de alta parte, salariile raman reduse in Romania pentru ca acesta este singurul avantaj competitiv al tarii in raport cu tarile vecine, avand in vedere ca statul nu ofera investitorilor alte avantaje precum infrastructura de calitate, un nivel avansat de cercetare -dezvoltare sau un mediu economic stabil si previzibil.
"Ce ii atrage pe investitori in tara noastra, altceva decat salariile mici? Atata timp cat statul nu le ofera infrastructura, stabilitate, cercetare-dezvoltare, cel mai important avantaj este forta de munca. Da, forta de munca din Romania este mai prost platita decat in tarile din jur, dar acelea ofera infrastructura, cercetare dezvoltare, stabilitate etc", a explicat Lazea.
In opinia sa, cresterea potentiala a Romaniei de acum incolo nu mai poate fi stimulata prin masuri fiscale si monetare. "Spatiul fiscal si monetar a fost epuizat, iar cresterea economica poate fi obsinuta numai prin reforme structurale", a mai spus Lazea.
Reprezentantul BNR mai spune ca doar prin masuri structurale se poate ajunge la cresterea PIB potential de la 2,8% - 3% in prezent, spre 4,5% - 5%.
"Toate acestea sunt grele (reformele structurale - n.r.), necesita eforturi, nu aduc voturi, dar nu mai este loc in Romania, cum atrage atentia voalat CE, pentru stimulente monetare si fiscale", a mai spus Valentin Lazea.
Pe acelasi subiect: