FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna septembrie 2016, acest indice a crescut cu 2,9% comparativ cu luna august, pana la un nivel de 170,9 puncte.

Pretul produselor lactate a crescut cu 14%, cel mai mare avans inregistrat dupa luna noiembrie 2009, in timp ce pretul zaharului a urcat cu 6,7%.

"Actuala crestere de preturi se datoreaza asteptarilor potrivit carora scaderea productiei de lapte in Uniunea Europeana si un debut slab al anului agricol in Oceania vor duce la limitarea cantitatilor disponibile la export, dupa oferte in exces in ultimii doi ani", a subliniat FAO.

Separat, FAO si-a imbunatatit estimarile privind recolta mondiala de cereale in 2016 - 2017, prognozand o productie record de 2,569 miliarde tone, cu 1,5% sau trei milioane tone mai mare decat productia record inregistrata in 2015.

Productia mondiala de grau ar urma sa urce pana la 742,4 milioane de tone, ca urmare a unor recolte peste asteptari in Rusia, SUA si India. In acelasi timp, pentru prima data in ultimii trei ani, productia mondiala de orez ar urma sa urce comparativ cu anul precedent, cu 1,3% pana la 497,8 milioane tone, cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata.