Basescu a spus ca el a sustinut scaderea pensiilor cu 10%, ca masura temporara, dar Curtea Constitutionala a respins o Ordonanta emisa in acest sens.

El a adaugat ca o alta propunere a fost un impozit temporar de 10%, care sa se fi aplicat la toate pensiile, de la cea mai mare la cele de pana la 340 de lei.

Presedintele a mentionat ca cei din coalitie s-au reunit la Guvern si au decis cresterea TVA.

El a spus ca acel impozit pe pensii s-ar fi putut elimina repede, eventual in doua etape, pana la 1 ianuarie 2012, in timp ce reducerea TVA presupune ani de zile.

Seful statului a criticat coalitia aflata la putere in acea perioada, spunand ca toti reprezentantii acesteia au respins scaderea pensiilor si amenintand cu plecarea de la guvernare.

Legat de liberalizarea preturilor la energie, presedintele a spus ca trebuie stabilit "foarte repede" programul liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze naturale, pentru ca altfel BNR nu poate stabili corect tintele de inflatie.

In discursul sau, seful statului a adus in discutie si reformarea sistemului social din Romania, sustinand ca nu este echitabil sa primeasca subventii si cei care au pamant si nu-l muncesc sau cei care stau la bloc si au un salariu bun.

Basescu a mentionat ca sunt false afirmatiile care se fac in mass media potrivit carora obiectivul autoritatilor ar fi taierea subventiilor.

Presedintele a amintit si faptul ca este nevoie in continuare de restructurari in aparatul de stat, care este in continuare mare, fata de posibilitatile Romaniei de a-l intretine, dar si despre reorganizarea regiilor si companiilor de stat si depolitizarea managementului acestora.

LIVE TEXT TRAIAN BASESCU:

- Principala amenintare la adresa Guvernului, asa cum razbate din presa, este FMI. Nu este asa, FMI nu este biciul lui Dumnezeu peste Guvern si Parlament.

- Al doilea program este ideea Guvernului, am vrut sa ramanem in acord inca doi ani, pentru ca obiectivele Guvernului sa fie realizate.

- Este prima data cand un program al FMI se introduc proiecte de restructurare a regiilor si companiilor de stat.

- Am considerat ca trebuie sa facem programul in parteneriat cu FMI si CE pentru ca avem obiective de convergenta si de integrare in UE.

Trebuie sa ne ferim de pericolele anului electoral 2012

- Avem ca obiective consolidarea fiscala si cresterea competitivitatii, aveam nevoie sa ne ferim de pericolele anului electral 2012, exista riscul unor promisiuni populiste. In anii electorali noi ne-am defectat intotdeauna, am reparat apoi doi ani.

- Plecand de la obiectivele pe care ni le fixam, consolidare fiscala si crestere a competitivitatii, ne bazam pe deficit de 4,4% anul acesta, anul viitor 3% ESA si intrare in criteriile de la Maastricht.

- Continuarea reducerii cheltuielilor cu aparatul de stat, procesul trebuie sa continue, inca avem un aparat care consuma mult in raport cu ce produce Romania.

- O alta zona in care umblam este zona de asistenta sociala. Obiectivul este sa focusam asistenta sociala pentru cei care au nevoie, ceea ce nu inseamna ca nu vizam si reducerea cheltuielilor cu asistenta.

- Nimeni nu va fi abandonat de suport financiar de asistenta sociala, toata lumea va avea subventii.

- Nu vad de ce trebuie sa dam subventii unuia care are trei hecrate de pamanat sau care are un salariu bun si sta la bloc.

- Este posibil ca cei care au nevoie sa primeasca sume mai mari decat acum cand este generalizata.

- Un om cu mai multi bani care are un apartament in Bucuresti si este racordat la sistemul centralizat primeste mult mai mult decat un pensionar care sta la garsoniera, ceea ce este extrem de inechitabil.

- Avem nevoie de o stabilizare a soldului de cont curent, obiectivul este ca deficiul de cont curent sa nu depaseasca 5% din PIB, ceea ce este dificil, dar nu imposibil.

Cred ca putem depasi 2% crestere economica in acest an

- In ceea ce priveste cresterea economica, obiectivele raman 1,5% in 2011 si 3,5% anul viitor.

- Pentru anul acesta sunt mai optimist decat prognozele, cred ca putem depasi 2% crestere anul acesta.

- Trebuie sa stabilim un calendar de liberalizare a preturilor administrate, pentru ca BNR sa-si atinga tinta de inflatie.

- Pana la sfarsitul anului, preturile la gaze trebuie liberalizate pentru mediul de afaceri, pentru populatie, in 2015.

- In timpul crizei, sectorul privat s-a structurat si cred ca au iesit mai competitivi pe piata europeana, sistemul de stat n-a facut acest lucru, deci managementul corect al sistemului de stat primeaza pentru ca el franeaza competitivitatea Romaniei.

- Degeaba Dacia exporta in toata lumea, daca ai acasa regiile de stat care consuma bani si banii se indreapta pentru a tine un aparat birocratic in regii extrem de mare.

- Carbunele si caile ferate sunt 2 obiective pentru restructurare si au fost discutii legate de forma de management.

- Obiectivul a fost sa obtinem o solutie de depolitizare a regiilor.

- Optiunea noastra nu este sa avem management strain, ci in primul rand sa fie depolitizat si sa aiba criterii de performanta.

- Cresterea numarului de locuri de munca este legata de investitii, banii de investitii au fost localizati in timestrul 1 si 2.

-Desi avem o viteza de crestere a absorbtiei fondurilor, ea este departe de a fi optima. Sa speram ca transporturile isi dau drumul acum odata cu semnarea noilor contracte, deci exista resurse de creare de locuri de munca.