BNR modifica in sus prognoza de inflatie, la 1,4%, pentru finalul anului. Isarescu: Credem ca 2016 se anunta un an tumultuos
Anul 2016 se anunta a fi unul "tumultuos", insa multe dintre "valuri" sunt relativ "mai departe de Romania", a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Nu negam incertitudinile. Credem ca anul 2016 se anunta un an tumultuos. Nu stiu daca este cuvantul cel mai potrivit. Observam ca multe dintre valuri sunt relativ mai departe de Romania. Sentimentul meu este ca piata valutara s-a adancit, nu mai e atat de emotionala - si va vorbeste o persoana care din foarte multe motive urmareste piata valutara in fiecare dimineata. Am trecut peste momente de exces de lichiditate datorita acumularii cheltuielilor bugetare din ultimele doua luni ale anului, excedent de lichiditate masiv in ianuarie. Piata a functionat, s-a echilibrat singura. In anumite momente a trebuit sa intervenim si noi", a admis Isarescu.
Se remarca o maturitate a pietei, un lucru extrem de important.
"Nu pot sa nu remarc o maturitate a acestei piete. Este un lucru extrem de important, de salutat si de continuat. Ar fi culmea ca dupa atatia ani de cand pietele astea functioneaza si care, in afara de faptul ca functioneaza iti dau si indicii, iti dau temperatura economiei, acum sa ne apucam sa nu avem incredere in mecanismele pietei sau eventual sa le mai si stricam cu niscai initiative legislative. Coordonatele mediului au un impact in balanta riscurilor, nu negam, un impact echilibrat, pentru ca pietele pot sa actioneze ca niste buffere, ca niste stocuri tampon", a spus guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a atras atentia asupra faptului ca incertitudinile tind sa impinga balanta riscurilor in sus.
"Pe plan intern, incertitudinile, asa cum le vedem in prezent, tind sa impinga balanta riscurilor in sus, traiectoria inflatiei in sus. Pentru ca s-a aprobat un buget la limita de 3%, se manifesta in continuare presiuni, observam dezbaterea publica pentru majorarea cheltuielilor bugetare, politica veniturilor s-a inscris pe o curba puternic ascendenta greu de stavilit. Nu cred ca trebuie sa ne punem problema de a o stavili, ci de a o tempera, sa vedem cat poate economia sa duca. Balanta riscurilor este inclinata spre a impinge inflatia, traiectoria in sus", a explicat Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei a modificat la 1,4% rata inflatiei pentru finalul anului, in crestere cu 0,3 pp fata de prognoza anterioara, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Pentru 2017, BNR a prognozat o inflatie de 3,4%. Tinta bancii centrale este de 2,5%.
"Proiectia indicelui preturilor de consum ne arata doua lucruri: ca perioada de inflatie negativa este tranzitorie si rata anuala a inflatiei calculata pe baza IPC este prognozata la 1,4% la sfasitul anului 2016 si se iese, deci, din inflatia negativa, si la 3,4%, adica aproape de limita superioara a intervalului pe care il tintim in ultima parte a anului 2017", a spus Isarescu.
El a precizat ca traiectoria ratei inflatiei IPC este afectata substantial de masurile fiscale care au vizat reducerea succesiva a impozitelor indirecte.
"Am mai calculat si impactul de runda I al reducerii cotei TVA. In aceasta situatie, acesta este un calcul cu un anumit grad de probabilitate; rata inflatiei ar atinge 3,3% in 2016 si 3,7% in 2017. Si trecutul si traiectoria ratei inflatiei IPC sunt afectate substantial de masurile fiscale care au privit reducerea succesiva a impozitelor indirecte si noi, ca institutie care urmareste stabilitatea preturilor, dorim sa subliniem caracterul tranzitoriu al acestei perioade de inflatie negativa. Pe de alta parte, preocuparea noastra este de a pastra inflatia in ecartul pe care ni l-am stabilit, de a da incredere ca stabilitatea preturilor sa ramana si a stimula pe aceasta baza o crestere economica de durata, sustenabila, in Romania", a precizat oficialul BNR.
"Noua prognoza trimestriala reconfirma perspectiva adancirii inflatiei in teritoriu negativ in primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scaderii cotei standard TVA si a altor impozite indirecte. Totodata, se anticipeaza revenirea la inceputul anului 2017 si ramanerea ulterioara a ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului tintei. Aceasta evolutie are ca explicatie epuizarea impactului dezinflationist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale si cresterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesiva a impozitelor indirecte implementate in perioada 2015-2017 determina volatilitatea ratei inflatiei in intervalul prognozat", se arata intr-un comunicat al BNR.
Inflatia s-a mentinut in teritoriu negativ la finalul anului 2015, in linie cu prognoza. Factorul principal al acestei evolutii a fost aplicarea, incepand cu iunie, a cotei reduse de TVA la toate alimentele, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.
Rata anuala a inflatiei s-a situat in decembrie 2015 la -0,9%, fata de -1,1% in noiembrie si -1,87%, nivelul minim consemnat in august.
"Aceasta crestere s-a datorat efectelor de baza asociate evolutiei pretului combustibililor, accelerarii cresterii preturilor la tutun, precum si influentelor restrangerii mai alerte a deficitului de cerere agregata si ale relativei deprecieri a monedei nationale. In absenta masurii privind extinderea cotei reduse a TVA, rata anuala a inflatiei s-ar fi plasat la finele anului aproape de 2%, nivel aflat in interiorul intervalului de variatie al tintei de inflatie (2,5 la suta +/-1 punct procentual)", potrivit BNR.