Ion Boarna are 64 de ani si este pensionar. Este de profesie inginer si in ultimii 20 de ani si-a deschis o mica afacere de feronerie. A incercat sa reinventeze lacatul, iar prima varianta a aparut in urma cu sapte ani.

"Acesta are si el o parte vulnerabila, desi am vandut sute de bucati, si nu a venit nimeni sa mi se planga, avea o parte vulnerabila, putea sa puna aici un levier si sa dea cu ciocanul. Si atunci a aparut lacatul care sa elimine toate aceste facilitati ale hotilor", explica Boarna.

Dupa mai multe incercari, a reusit sa creeze lacatul intr-o forma aproape imposibil de distrus.

"Lacatul acesta compact isi propune sa elimine toate aceste facilitati pe care hotul le are in momentul in care vrea sa intre intr-o incapere. Si anume: am ascuns toarta lacatului, respectiv cele doua urechi, nemaiputand avea acces cu aceasta foarfeca, cu acest levier sau cu ciocanul. Corpul este foarte rezistent fiind din otel masiv, partea de inchizatoare este jos, nu poate fi rotit nici la dreapta, nici la stanga, nici in jos", spune inventatorul.

Incuietoarea se afla in partea de jos, special ca sa-l impiedice pe eventualul hot sa foloseasca un speraclu. Dispozitivul cantareste 700 de grame.

Inventatorul admite totusi ca exista un punct vulnerabil si la acest lacat: daca hotii au un flex, ii vin de hac. Dar pentru asta trebuie sa faca un zgomot asurzitor, asa ca si amatorii, dar si profesionistii o sa renunte din start la astfel de operatiuni.

Ion Boarna spune ca, produs in serie, un lacat compact nu ar trebui sa coste mai mult de 100 de lei.