In a doua luna din an, produsele alimentare si nealimentare au fost mai scumpe, pretul lor a crescut cu 0,24% fata de ianuarie. Mai mult, energia termica, transportul urban, cartile, revistele, ziarele si legumele si conservele din legume au avut si ele scumpiri de peste 1% ale preturilor.

Cu privire la marfurile alimentare, categoria "legume si conserve din legume" a avut in februarie o crestere lunara de 1,08%, in timp ce scaderile au fost de maxim 0,33%.

Preturile de consum pentru marfurile nealimentare (energie termica si carti, reviste, ziare) au inregistrat scumpiri de 1,35% si, respectiv, 1,83%.

Transportul urban s-a scumpit si el in februarie cu 1,39%.

Daca tragem linie pentru toata luna, preturile de consum au crescut in februarie cu 0,16% daca se exclud bauturile alcoolice si tutunul sau produsele ale caror preturi sunt reglementate si cu 0,22% daca se elimina influenta combustibililor.

Comparativ cu luna decembrie 2009, inflatia a fost in februarie de 1,88%, in contextul in care preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 3,45%.

Analistii au fost usor mai pesimisti in ceea ce priveste inflatia din luna februarie, in conditiile in care media asteptarilor indica o rata anuala de 4,6% si un indicator lunar de 0,3%.
Pentru 2010, BNR tinteste incadrarea inflatiei in intervalul 2,5 - 4,5% si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%.