Prelungirea masurii de scutire de la plata CAS-ului pentru firmele care trimit salariatii in somaj tehnic a fost ceruta atat de sindicate, cat si de patronate, ca alternativa la concediere si a fost salutata de toata lumea atunci cand Guvernul a adoptat-o.

Unii salariati insa, desi figureaza in declaratiile depuse de patron la Inspectia Muncii ca fiind in somaj tehnic, vin la serviciu zilnic si-si primesc salariul intreg.

Este foarte riscant pentru angajator sa faca acest lucru, pentru ca el trebuie sa depuna la Inspectoratul de Munca un tabel cu numele celor pe care ii trimit in somaj tehnic, la care ataseaza o declaratie semnata de fiecare angajat. Unul dintre acestia ar putea face o reclamatie la Inspectia Muncii si patronul se poate trezi cu un control”, a spus, pentru incont.ro, Maria Grapini, presedinte al Federatiei Patronatelor din Industria Usoara.

Se pare insa ca nu este atat de riscant, avand in vedere ca legea nu prevede sanctiuni pentru angajator.

Atunci cand se hotaraste, patronul depune la Inspectia Muncii documentatia cu lista de salariati pe care urmeaza sa-i trimita in somaj tehnic si o declaratie potrivit careia este obligat sa ia aceasta decizie din cauza dificultatilor economice. Daca noi gasim un caz de incalcare a legii, nu putem sanctiona patronul, ci doar dispune sa intre in legalitate”, a spus, pentru incont.ro, Dantes Nicolae Bratu, inspector general adjunct in Inspectia Muncii.

El a mai spus ca Inspectia Muncii poate doar sa le spuna angajatorilor sa intre in legalitate si sa sesizeze ANAF-ul pentru a verifica firmele respective. Potrivit lui Bratu, Inspectia Muncii a descoperit deja cazuri de incalcare a ordonantei, in urma controalelor.

Patronii pot justifica in evidentele contabile chiar si salariul intreg acordat in perioada de somaj tehnic, avand in vedere ca ordonanta spune ca patronii isi pot plati salariatii in aceasta perioada cu “minimum 75%” din salariu.

Prin urmare, este legal ca in perioada de somaj tehnic patronii sa dea angajatilor salariul intreg. Ei castiga, in schimb, scutirea de la plata contributiilor sociale, care se ridica la aproximativ 45% din salariul brut, pe o perioada de maximum trei luni.

Cei care ies in pierdere sunt salariatii, in conditiile in care contributiile platite de stat pentru ei in perioada de somaj tehnic se raporteaza la salariul minim pe economie.

Guvernul a anuntat, ieri, ca peste 2.000 de firme au cerut trimiterea angajatilor in somaj tehnic, dupa o luna si o saptamana de la intrarea in vigoare a ordonantei. Numarul salariatilor inregistrati ca fiind in somaj tehnic depaseste 57.300 de persoane.

Esti intr-o situatie asemanatoare? Cunosti cazuri similare? Semnaleaza-ni-le in sectiunea "Comentarii" de mai jos!