Calian a declarat ca propunerea a fost discutata cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, iar un mesaj pe acest subiect a fost transmis si premierului Emil Boc.

"Propun introducerea unei accize pe bauturile racoritoare carbogazoase sau necarbogazoase, cu continut de zahar sau indulcitori, ca o masura pentru sanatatea populatiei. De asemenea, o astfel de acciza medie de circa 0,90 de euro pe hectolitru ar duce la inregistrarea unor venituri suplimentare la bugetul de stat de 1,5 miliarde de euro pe an, ceea ce inseamna un plus la PIB de 1,2 la suta, raportat la consumul actual de astfel de bauturi. Propunerea am discutat-o cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si i-am transmis un mesaj pe acest subiect si premierului Emil Boc”, a spus Calian.

Deputatul PDL a precizat ca pentru introducerea accizei pe aceste bauturi racoritoare, Guvernul ar trebui sa modifice Codul Fiscal, iar daca nu o va face, el va depune o initiativa legislativa in acest sens.

Preturile nu vor creste

Potrivit lui Calian, veniturile inregistrate in urma introducerii accizei vor putea fi redirectionate spre domeniul sanatatii si spre reducerea TVA cu doua procente. De asemenea, Guvernul poate decide redirectionarea banilor spre agricultura sau micii intreprinzatori.

Petru Calian a explicat ca astfel de accize pe bauturile racoritoare sunt percepute de tari europene precum Franta, Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda.

Deputatul PDL nu crede ca introducerea accizei va duce la cresterea preturilor la bauturile racoritoare in Romania.