Veniturile la bugetul de stat, de aproape 7 miliarde de lei, au depasit programul stabilit cu circa 9% si au fost cu 26% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul unor cresteri de peste 40% a incasarilor din TVA si accize.

Astfel, veniturile din TVA au depasit prevederile bugetare cu circa 3%, ajungand la 3,12 miliarde de lei, insa comparativ cu aceeasi luna a anului precedent au urcat cu 41% (909 milioane de lei).

Potrivit ANAF, cresterea substantiala a incasarilor din TVA s-a datorat majorarii acestei taxe, cu o contributie de 583 de milioane de lei.

O crestere cu mult peste programul stabilit se constata si la accize, unde suma colectata, de 1,23 miliarde de lei, este cu 45% peste programul anuntat si cu 55% peste incasarile din aceeasi perioada a anului anterior.

Impozitul pe profit a adus, de asemenea, venituri suplimentare la buget, in conditiile in care realizarile au depasit proiectia cu 20%, iar cresterea anuala a fost de 17,3%. Suma incasata din impozitul pe profit a fost 773 milioane de lei.

In ceea ce priveste bugetele de asigurari sociale, prevederile bugetare au fost realizate in proportie de 102,77%. Fata de februarie 2010, incasarile au fost mai mari cu 120,25 milioane lei.

Bugetul general consolidat a inregistrat in ianuarie un excedent de 819 milioane de lei, echivalentul a 0,15% din PIB, fiind pentru prima data in ultimele 12 luni cand nu a fost fost raportat deficit.

Bugetul a inregistrat anul trecut un deficit de 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilita in acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autoritatile isi propun sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB (24 miliarde de lei).