"Majorarea TVA putea sa fie evitata din punctul nostru de vedere, financiar. Ea a fost cea mai periculoasa. Sper ca am trecut cu - nu spun succes, ca nu poti vorbesti de succes in asemenea situatii dificile - dar cu o anumita rezonabilitate despre consecintele ei. Majorarea TVA putea sa aiba consecinte mult mai serioase din punct de vedere al finantarii bugetului, al finantarii economiei in general", a afirmat Isarescu, preluat de Mediafax.

El a aratat ca majorarea TVA are consecinte nu numai asupra preturilor, dar, in plan secundar, si asupra dobanzilor.

"In primele 3-4 luni dupa majorarea TVA ati observat pe de o parte dificultati in finantarea bugetului, iar pe de alta parte tendinte clare de crestere a dobanzilor, nu numai pentru titlurile de stat, ci pe piata monetara. Cred ca majorarea TVA a fost din punct de vedere financiar masura cea mai riscanta pentru ca a pus sub o mare presiune mediul de afaceri", a explicat guvernatorul bancii centrale.

Pe de alta parte, Isarescu considera ca, din punct de vedere al consecintelor pe termen lung, "asezarea" fondului de salarii pentru bugetari in limitele pe care le poate duce bugetul si economia este masura cu efectele cele mai bune.

Isarescu considera ca Romania nu mai este in situatia sa ia masuri de corectie, insa in niciun caz nu trebuie sa sara imediat in zona cealalta, a exuberantei, ci, dimpotriva, sa se mentina pe o linie extrem de prudenta si sa dovedeasca consecventa.

Politicienii trebuie sa-si angajeze experti in economie!

Politicienii ar trebui sa se schimbe si sa angajeze experti in economie, astfel incat sa cunoasca aritmetica financiara si sa promita mai putin, atat cat poate sa duca economia, afirma guvernatorul BNR.

"Politicienii vor trebui sa-si ia in apropiere experti financiari. Am glumit odata, nu vreau sa glumesc la inceput de an. Trebuie sa cunoasca putin din aritmetica financiara si sa promita cat poate sa duca economia. Dansii sunt in fata cu electoratul si aceasta doreste, uneori trebuie sa ii promiti, dar atentie mare! Am trait clipe dramatice in acesti 20 de ani, cred ca si dansii au invatat foarte mult", a declarat seful bancii centrale.

El a spus ca a da este relativ usor, ca atunci cand nu se mai poate da este greu, iar cand se incearca sa se ia inapoi este dramatic.

Isarescu reierat ca BNR este total neutra din punct de vedere politic, insa este in favoarea unui minim de stabilitate politica.