In satele romanesti fara apa si canalizare, parcurile apar ca ciupercile. Cum s-au risipit 900 mil. euro, in 4 ani. O ancheta "Romania, te iubesc"
In Romania asfaltul este dorinta, reteaua de apa potabila un vis, iar canalizarea, fructul oprit. Nevoi si conditii elementare in orice stat civilizat raman un lux pentru romanii de rand. Emisiunea ''Romania, te iubesc'' si Stirile ProTV va dezvaluie, incepand de astazi, cat de haotic s-a investit in mediul rural. Reportaje ancheta despre risipirea fondurilor de la stat si Uniunea Europeana, pe diverse proiecte fanteziste care nu-si dovedesc utilitatea. Astazi vizitam parcurile de la tara!
Romania, pentru multi dintre straini, e o tara rurala . Aproape 40% din populatie traieste la sat, iar pentru acesti oameni autoritatile aplica doar in teorie strategii care sa aduca un nivel de trai sporit. Curtea de Conturi anunta ca in ultimii 4 ani, consiliile judetene si primariile au risipit 900 de milioane de euro, bani de la stat.
Comuna Valcele, judetul Calarasi. Apa curenta NU, canalizare NU. Ca sa compenseze cumva aceste neajunsuri, primarul le-a amenajat localnicilor un parc. In camp. Sa-si clateasca mintea si sa nu se mai gandeasca la lipsa uitilitatlor.
Minunea de la Valcele a fost platita cu 500 de mii de lei. adica aproape 200 de mii de euro, bani de la bugetul de stat, in cadrul Programului national pentru amenajarea de spatii verzi. Ministerul Mediului aloca anual incepand cu 2007 fonduri, doar ca sa inmulteasca in hartii perimetrele verzi, amenajate la nivelul Romaniei.
Si ca sa iasa bine in cifre, s-au cheltuit pana acum vreo 60 de milioane de euro, pe investitii in rape, la margine de sat sau comuna, proiecte care le depasesc la numar pe cele de la oras. Si la Valcele, si in orice alta comuna, un parc este folositor, mai ales pentru copii, cu o conditie - sa poata sa ajunga la el.
Campul, cu parc cu tot, este rodul imaginatiei lui Vasile Iliuta, primar timp de mai multe mandate la Valcele si deputat in Parlamentul Romaniei, incepand de anul trecut.
Se stie ca Romania e tara comisioanelor, percepute indiferent cat de mica este investitia. Fara flagrant si autodenunturi facute de constructori, sunt greu de dovedit comisioanele grase. Micile ciupeli din amenajarile de la tara sunt trecute cu vederea de organele de ancheta, desi produc o risipa de sute de milioane de euro, cand sunt adunate la nivel national.
Am testat si noi apetitul edililor, cu o camera ascunsa. Am pretins ca suntem reprezantantii unei firme care amenajeaza spatii verzi si, sub pretextul ca vrem sa intram in parteneriat cu autoritatile locale, am anuntat ca, in schimbul castigarii contractului pentru un parc, suntem dispusi sa cedam un comision.
Banii dispar cu dedicatie, parcurile apar mai mult in bataie de joc. In comuna ieseana Bals primarul a investit 200 de mii de euro ca sa le arate gospodarilor ce inseamna cu adevarat un parc de nivel european: lac cu gaste, panouri solare, un parc de distractii. Iar decorul idilic e completat de ratele satului, singurele care se bucura de investitie.
Pe larg despre risipa uriasa de bani mascata de modernizari facute mai mult pe hartie, in aceasta duminica la ''Romania, te iubesc''.
Pe acelasi subiect: