"Romania are in perioada 2007-2013 un pachet financiar de 13,5 miliarde de euro, dintre care 8,5 miliarde prin PNDR si 5 miliarde de euro plati directe. Pentru Programul National de Dezvoltare Rurala gradul de absorbtie este deja de 50%. Este un grad de absorbtie destul de ridicat, daca ne raportam la celelalte programe. Dar daca ne uitam la gradul de absorbtie pe dezvoltare rurala al celorlalte tari din UE mai avem foarte mult de lucru", a spus Constantin.

El a adaugat ca daca pentru dezvoltare rurala 50% inseamna peste 4 miliarde euro, platiti catre fermieri si rambursati de Comisia Europeana, pe zona de plati directe, din 2007 si pana in prezent, 3,6 miliarde de euro sunt deja sunt virati catre agricultori.

In 2012 au fost platite catre fermieri, prin APIA, aproximativ 600 de milioane de euro.

Constantin a mai spus ca mentine obiectivele predecesorilor sai in ministerul Agriculturii, adica 2,5 miliarde de euro fonduri pentru agricultura care vor fi atrasi in acest an. Din aceasta suma, 1,4 miliarde de euro vor fi atrasi pe dezvoltare rurala, iar restul de 1,1 miliarde de euro sunt destinati platilor directe.

Poriectele finantate in cadrul PNDR vizeaza: instalarea tinerilor fermieri, modernizarea exploatatiilor agricole, imbunatatirea valorii economice a padurii, sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta, modernizarea exploatatiilor agricole, infiintarea grupurilor de producatori, prima impadurire a terenurilor agricole, sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi sau incurajarea activitatilor turistice.