In prezent, pragul de neimpozitare a castigurilor obtinute din jocurile de noroc este de 600 de lei. Guvernul intentioneaza, prin modificarea Codului Fiscal, sa elimine acest prag, astfel ca toate castigurile vor fi impozitate.

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) atrage atentia ca o masura similara a mai fost luata in 2005, ceea ce a a dus la pierderi la bugetul de stat mai mari decat colectarile, Ministerul Finantelor renuntand astfel la aceasdta prevedere.

Estimarile facute de specialisti arata ca sumele aditionale care vor fi colectate prin impunerea procentului de 25% tuturor castigurilor obtinut din jocuri de noroc va fi de aproximativ 1,7 milioane lei, in timp ce pierderea lunara generata de scaderea cifrei de afaceri asupra impozitelor si taxelor directe va fi de peste 4,1 milioane lei. Asadar masura propusa ar produce o pierdere lunara directa bugetului de stat de aproximativ 2,4 milioane lei”, sustin patronii caselor de pariuri.

Un exemplu dat de patroni releva faptul ca, in unele situatii, chiar in cazul unui castig, jucatorul pleaca cu mai putini bani acasa decat a pariat.

Masura va afecta si incasarile la bugetul de asigurari sociale, in conditiile in care, in urma aplicarii ei, patronii vor fi nevoiti sa renunte la jumatate din cei 4.000 de angajati ai caselor de pariuri.

Trebuie de asemenea avut in vedere ca in acest moment companiile private de pariuri au peste 4.000 de angajati din care, in conditiile eliminarii pragului de neimpozitare a veniturilor obtinute din jocuri de noroc, cel putin jumatate si-ar pierde locurile de munca. Pentru pierderile generate de desfiintarea a peste 2.000 de locuri de munca, impozitele si contributiile sociale lunare aferente sunt estimate la minimum 1,5 milioane lei”, sustine purtatorul de cuvant al ACPR, Dan Matei Agathon.

Potrivit acestuia, eliminarea pragului de neimpozitare nu are nici o sustinere economica si va genera pierderi atat bugetului de stat consolidat, cat si bugetului asigurarilor sociale de minimum 4,9 milioane de lei lunar.

Pentru a convinge Guvernul sa renunte la aceasta masura, 1.455 de agentii de pariuri, adica peste 96% din total, vor fi inchise, incepand de marti, pe termen nelimitat.