La nivel national, 68% din populatia cu varsta cuprinsa intre 14 si 64 de ani utilizeaza internetul, adica 10,3 milioane de oameni, dintre care 36% din mediul rural si 64% din mediul urban. 

La nivel national, 50% din populatia cu varste cuprinse intre 14 si 64 ani, adica 7,6 milioane oameni, foloseste internetul zilnic. 

In mediul rural, 99% dintre oameni au acces la electricitate, 62% au conexiune la internet in gospodarie, iar 45% au alimentare la apa curenta, acelasi procent fiind inregistrat si in cazul canalizarii. Pe de alta parte, 36% dintre oameni au baie sau dus in interiorul locuintei, 32% beneficiaza de alimentare cu apa calda si doar 28% au un grup sanitar in locuinta. 

Un alt aspect prezentat a fost scopul pentru care persoanele folosesc internetul. Astfel, in mediul rural, 69% il intrebuinteaza pentru e-mail, 77% acceseaza retelele de socializare, 71% citesc ziare/ reviste, 59% cauta informatii cu ajutorul motoarelor de cautare, 59% urmaresc materiale video online, 52% cumpara diverse produse/ servicii online, 25% il folosesc pentru servicii bancare si 37% pentru dating si flirt. 

In zona urbana, 75% din oameni folosesc internetul pentru e-mail, 75% pentru retelele de socializare, iar 67% pentru a cauta informatii cu ajutorul motoarelor de cautare. Pe de alta parte, persoanele din mediul urban utilizeaza internetul pentru a realiza operatiuni bancare si 29% pentru dating si flirt. 

"Oamenii acceseaza in general internetul pentru a comunica si pentru a se informa. Daca in mediul urban utilizarea internetului are ca scop economisirea timpului si accesul facil la anumite servicii, in zona rurala, el este inca exploatat mai mult in zona de divertisment", a spus Arina Ureche, directorul general al Biroului Roman de Audit Transmedia (BRAT). 

La nivel national, 73% din populatia cu varsta cuprinsa intre 14 si 64 de ani are acces la internet acasa, procentul insemnand 11 milioane de oameni, dintre care 42% provin din mediul rural si 58% din zona urbana. 

In functie de locul de unde utilizeaza internetul, cei mai multi oameni in folosesc de acasa (96%) atat in mediul urban, cat si rural, situatia fiind diferita in cazul utilizarii internetului la serviciu: 33%, in mediul rural, si 42% - zona urbana. 

In functie de modul de conectivitate pe care il aleg, 91% din utilizatorii de internet din mediul rural folosesc calculatorul, 18% - tableta si 59% - telefonul mobil/ smartphone. In zona urbana, 95% dintre internauti folosesc calculatorul, 15% - tableta si 45% - telefonul mobil/ smartphone. 

Potrivit Arinei Ureche, internetul intrece televiziunea dupa numarul de ore "constiente" petrecute utilizand acest mediu.

"In mediul rural timpul mediu zilnic petrecut cu fiecare din aceste medii este mai mare decat cel pentru urban", a declarat aceasta. 

Mediul rural este in prezent la un nivel de dezvoltare similar mediului urban din anii 2007 - 2008, atat sub aspectul utilizarii internetului, cat si a puterii de cumparare.

Potrivit unui studiu realizat de SNA Focus, veniturile si cheltuielile lunare intr-o gospodarie din zona rurala din 2014 se aseamana cu cele mediul urban al anului 2008.