Tara din UE, ingenuncheata de internet si de gigantii de telefonie mobila. Socurile multiple care si-au pus amprenta pe un stat model
Finlandezii ies la vot in aprilie. Alegerile nu sunt insa tocmai usoare. Ca si in Grecia, cuvantul de baza este austeritate. Insa cu prea putine sau zero sanse sa voteze impotriva. Toate partidele promit masuri dureroase, pentru a tine sub control datoria publica, in timp ce economia lupta sa creasca, scrie Bloomerg.
Datoria guvernamentala a Finladei aproape s-a dublat din 2008, de la 28% din PIB, la 48 % la sfarsitul anului trecut. Taxele au crescut cu 3 puncte procentuale in aceeasi perioada, in timp ce diferitele administratii au incercat sa obtina rezultate economice bune fara sa ajunga la concedieri masive. Rata somajului anul acesta va creste insa la 8,8 procente, potrivit estimarilor guvernului.
PIB-ul va fi sub nivelul din 2008. Economia Finlandei a esuat in a se recupera in urma unor socuri multiple in ultimii sapte ani. Nokia a trecut de la titlul de cel mai mare producator de telefoane mobile la a numai face niciunul, iar industria hartiei, cea mai puternica din Europa, a avut de suferit enorm dupa ce cititorii au abandonat ziarele in detrimentul internetului. Iar recesiunea de lunga durata din zona euro si criza in vecina Rusie au "ranit" grav exporturile.
Predictiile guvernului potrivit carora cresterea economica se va face resimtita si va reusi sa repare problema finantelor publice s-a dovedit insa nefondata. Gradul de imbatranire a populatiei Finlandei este cel mai rapid din Europa, iar politicienii nu au gasit inca o solutie pentru a plati pensiile si asigurarile de sanatate pentru numarul urias de pensionari ce urmeaza sa vina.
Printre primele tari in care vor fi alegeri, dupa ce Syriza a castigat puterea in Grecia, Finlanda ar putea da semnalul si pentru alte state din Europa. Alegerile se apropie si in Danemarca, Irlanda, Spania si Marea Britanie, si tot mai multi votanti si-ar putea exprima revolta prin vot, satui de incapacitatea guvernelor de a pune capat efectelor dure ale crizei economice si de a-si tine promisiunile in a restaura prosperitatea.
Sondajele in Finlanda arata ca partidul opozitiei va castiga majoritatea voturilor, in primul rand pentru ca nu a mai fost la putere in ultimii patru ani.
"Aceste alegeri vor fi cu siguranta despre economie" spune Juhana Aunesluoma, director al Universitatii din Helsinki.
"Situatia financiara a Finlandei si previziunile economice sunt atat de ingrijoratoare incat acest partid tot castiga popularitate facand practic nimic", a adaugat ea.
Una dintre tintele acestui partid este taierea generoasele ajutoare pentru someri, fiind nevoie de o decada pentru ca economia sa-si revina: "Situatia este sumbra si va fi nevoie de eforturi mai mari decat am realizat".
Nici premierul Alexander Stubb nu este optimist: "Ne-am consturit planurile pe o presupusa crestere economica de 3%. Iar anul acesta este asteptata o crestere de doar 0,9 %".
"Propunerile politicienilor sunt de a taia beneficiile somerilor pentru a-i face sa se intoarca mai repede la munca. Dar la ce munca? Nu exista joburi", a declarat Sirkka Kontula, furnizor de alimente.
La nivelul Uniunii Europene, economia Finlandei s-a contractat cu 0,3%. Prin comparatie cu trimestrul IV din 2013, Finlanda a avut un declin de 0,1% al PIB.