Iarnă geroasă, cu facturi mai mari. Gazele și curentul electric s-ar putea scumpi din nou
Ne așteaptă o iarnă grea, cu temperaturi de minus 30 de grade, iar prețurile la gaze și curent sunt deja cu 20 % mai mari față de anul trecut și vor mai crește.
Specialiștii vorbesc despre un Crăciun fără zăpadă și un Revelion alb, urmate de viscole și o perioadă mai lungă de ger, față de cum eram obișnuiți în ultima vreme. Declarațiile au fost făcute la un forum energetic la care oficialii au încercat să spună cât de pregătiți sunt pentru lunile ce vor urma.
Autoritatea care stabilește tarifele pentru curent și gaze susține că acestea se pot majora din nou.
Iarna începe de marți în jumătate de țara, spun meteorologii.
Elena Mateescu, director general ANM: “Miercuri dimineață vom avea manifestări de iarnă în special în zonă montană, în Maramureș, în Transilvania și nordul Moldovei pentru că acolo ne așteptăm la precipitații predominant sub formă de ninsoare și o scădere a regimului de temperaturi în zona montană înaltă și minime sub zero grade în aproape toată țara.”
Din ciocnirea unor zone prea calde cu aerul polar ar putea apărea viscole extrem de violente.
Elena Mateescu, director general ANM: “Cu cât amplitudinea termică dintre cele două mase de aer este mai mare și diferența de temperaturi este mai mare cu atât, sigur că da, violență fenomenelor meteo specifice sezonului de iarnă, adică viscol urmat de perioade de ger în care să avem temperaturi minime de -15, -20 sau posibil -30 de grade să se întâmple.”
Probleme nu vor fi dacă gerul năpraznic ține o noapte, două. Dar este posibil să țină o săptămână. În aceste condiții, sistemul energetic național ar putea intră în avarie. Adică presiunea gazelor va fi atât de mică, din cauza frigului, încât cu toate rezervele pe care autoritățile susțin că le-au făcut, va trebui să importam gaz de la ruși. Inevitabil, iarnă grea și costurile mari de întreținere a rețelelor tot mai învechite vor mari facturile. Producătorii spun că vând deja curent mai scump cu 20% pe piață liberă, deși ministrul energiei vorbește de ieftiniri.
Toma Petcu, ministrul Energiei: “Noi sperăm să observăm cel puțin o stagnare a prețului, dacă nu chiar o diminuare. Trebuie să fim conștienți că sistemul energetic nu va funcționa la nesfârșit fără să investim. Investițiile vor fi de-acum încolo punctul central al business-ului. Va mulțumesc frumos, Doamne-ajută!”
Tot în cel de sus și-a pus nădejdea și Șeful ANRE.
Dumitru Chirița, președintele ANRE: “Este o variantă pe care-o luăm în calcul în orice moment și dacă lucrurile se vor întâmpla în această direcție, Doamne-ajută, consumatorul va fi fericit.”
Șeful ANRE nu exclude noi scumpiri de la 1 martie. Curentul electric și gazele s-au scumpit cel mai mult anul acesta, din întreg coșul de consum, cu excepția alimentelor, potrivit statisticii oficiale. Românii plătesc în facturi, însă, investiții care nu au avut loc niciodată.
În urmă cu două săptămâni, după o pană de curent care a lăsat în beznă 10 cartiere din Capitală, timp de o oră, mai mulți specialiști vorbeau despre o posibilă pană generală de curent în această iarnă.
Pe acelasi subiect: