Astfel, compania de stat gazduieste miercuri o intalnire cu reprezentanti ai operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia (DESFA), Bulgaria (Bulgartransgaz), Ungaria (FGSZ) si ai ICGB, compania care dezvolta interconectarea dintre Grecia si Bulgaria.

Semnarea acestui memorandum este precedata de semnarea unei declaratii comune de catre ministri ai Energiei din Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia si a unei declaratii comune a operatorilor de transport. Acestea au fost adoptate in 9 septembrie 2016, cu ocazia reuniunii unui grup la nivel inalt pentru Conectivitatea Retelelor de Gaze din Europa Centrala si de Sud-Est (CESEC).

La evenimentul de miercuri vor fi prezente si reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului, precum si delegati ai Comisiei Europene (CE).

”In calitate de observator, au fost invitati sa participe si operatori ai sistemelor de transport gaze naturale din Serbia – SRBIJAGAS, Ucraina – UKRTRANSGAZ, Slovacia – EUSTREAM si din Republica Moldova – VESTMOLDTRANSGAZ. La ceremonie se asteapta si participarea unor companii cu care Transgaz are relatii de colaborare, printre care Exxon Mobil, OMV Petrom, Socar Romania, Black Sea Oil and Gas, Deloitte Romania”, se arata in comunicat.

Conceptul unui coridor vertical, care va permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspica spre Europa Centrala, s-a conturat la Bruxelles in 2014, in contextul obiectivelor Uniunii Europene (UE) de a diversifica rutele si sursele de aprovizionare ale statelor membre.

Transgaz este un monopol al transportului de gaze naturale din Romania, controlat de Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 4,9 miliarde lei (1,07 miliarde euro), la ultimul pret de inchidere.

Compania a raportat anul trecut un profit net de 595,7 milioane lei (132,4 milioane euro), in crestere cu 22% fata de anul precedent.