"In acest an, la nivelul furnizarii de energie electrica si distributiei de energie electrica s-au inregistrat niste elemente pozitive, a crescut consumul de energie electrica cu cateva procente, am avut o evolutie ratei de inflatie favorabila. Aceste doua lucruri coroborate vor aduce, cu siguranta, un aspect pozitiv la fixarea pretului energiei electrice la consumatorul final. Noi apreciem ca acest pret va scadea cu cateva procente", a spus Niculae Havrilet, potrivit Agerpres.

Pretul ar urma sa scada incepand de la 1 ianuarie 2016.

Havrilet a precizat ca reducerea ar putea fi de 8% pentru activitatea de distributie, iar in factura finala scaderea ar urma sa fie de 3-5%. Reducerea nu vizeaza certificatele verzi sau bonusul de cogenerare.  

Pe de alta parte, Silvia Vlasceanu, director general al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie, a declarat ca reducerea efectiva s-ar putea sa fie cu totul alta.  

"Deocamdata este o veste si pentru noi pentru ca nu stiam de procent sau de intentia Autoritatii de Reglementare de a reduce tarifele. Din ce am inteles, la o prima analiza a dosarelor sau a informatiilor transmise de operatori acesta ar fi concluzia ANRE ca ar trebui sa scada tarifele de distributie. Inca nu stim si nu este decizia finala pentru ca urmeaza niste analize mai aprofundate. In orice caz, orice reducere a tarifelor de distributie si de transport, probabil, care sunt in sarcina Autoritatii de Reglementare, nu inseamna automat si o reducere a facturii consumatorului final. Diferenta intre ceea ce se reduce la consumatorii finali si ceea ce se reduce cu tarifele de distributie nu poate sa fie si probabil ca nici nu va fi acesta", a spus Silvia Vlasceanu.