"Liderii au convenit sa creeze o Uniune Energetica si au stabilit primii pasi", a anuntat Donald Tusk, la Bruxelles. "O mare parte din discutia noastra s-a axat de aceasta data pe securitatea energetica. Uniunea Europeana depinde tot mai mult de gazul de la furnizori externi. In cazul in care gazul este importat din surse diferite si contractele sunt flexibile, lucrurile sunt in regula. Dar cele mai multe contracte bilaterale cu furnizorul nostru dominant, Rusia, se incheie pe termen lung, uneori mai mult de 20 de ani. Acest lucru poate fi nesanatos, atat pentru securitatea noastra, cat si pentru piata noastra. Contractele de gaze ar trebui sa fie despre economie, despre afaceri. Acestea nu ar trebui sa fie folosite ca arme politice", a continuat el. 

Prin urmare, "Uniunea Europeana va accelera conectarea conductelor nationale si a retelelor electrice", a subliniat presedintele Consiliului European, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Donald Tusk, liderii statelor membre UE au decis ca toate contractele de gaze, fie ca sunt intre guverne sau intreprinderi, trebuie sa fie in conformitate cu legislatia UE, mai transparente si sa nu influenteze negativ securitatea energetica a Europei. 

"Detaliile exacte vor fi stabilite de catre Comisie foarte rapid, intr-un proiect legislativ. Am fost de acord pentru a explora modul in care companiile europene s-ar putea asocia si cumpara gaze de la furnizori externi. Si, de asemenea, asupra modului de a realiza parteneriate strategice cu tari care sunt printre cele mai importante pentru productia si tranzitul de energie", a mai spus el. 

Presedintele Consiliului European a precizat ca in cadrul reuniunii de la Bruxelles s-a stabilit si dezvoltarea unor strategii de inovare la nivelul Uniunii Europene pentru imbunatatirea eficientei energetice in sectoare importante si beneficiilor energiei regenerabile. 

Consiliul European va reveni la subiectul privind Uniunea Energetica inainte de sfarsitul anului.

Schulz: Uniunea Energetica, de maxima importanta pentru Ucraina si pentru securitatea energetica a UE 

Presedintele PE, Martin Schulz, considera ca Uniunea Energetica este de importanta maxima atat pentru sustinerea Ucrainei, cat si pentru siguranta energetica a UE pe termen lung, el solicitand intensificarea actiunilor in acest domeniu, deoarece s-a pierdut suficient de mult timp. 

Martin Schulz a a declarat joi ca un domeniu in care Kiev ar putea primi mai mult sprijin este securitatea energetica, spunand ca trebuie sa se dea dovada de solidaritate prin cresterea fluxurilor inverse de gaze pentru Ucraina.

El a adaugat ca Parlamentul European saluta acordul in urma discutiilor trilaterale privind gazele, desfasurat la Bruxelles, cu privire la solutia temporara a aprovizionarii cu gaze catre Ucraina pana la sfarsitul lunii martie. 

"Cu toate acestea, este nevoie de o solutie pe termen lung pentru a asigura livrarea gazului rusesc pentru Ucraina și statele membre ale UE ar trebui sa dea dovada de solidaritate prin cresterea fluxurilor inverse pentru Ucraina. Cu toate acestea, atat pentru Ucraina, cat si pentru securitatea energetica a UE pe termen lung, crearea Uniunii Energiei este de maxima importanta", a spus Schulz. 

Potrivit acestuia, in primul rand, pe plan extern, trebuie ca UE sa faca mai mult pentru a-si diversifica furnizorii de petrol si gaze și sa actioneze unitar atunci cand are de-a face cu terte parti.  Presedintele PE a adaugat ca, depinzand doar de anumiti furnizori, unii dintre ei dominanti si nesiguri, cum ar fi Rusia, statele europene sunt predispuse unor amenintari de blocare a rutelor de aprovizionare cu energie. 

"Pe termen scurt, prin urmare, ar trebui sa ne conectam la cat mai multi furnizori diferiti daca este posibil, in special in sud-estul Europei. Iar pe termen lung, noi ar trebui sa reducem importurile de energie. Europa este cel mai mare importator de energie din lume. Mai mult de jumatate din energia noastra provine din tari terte. Acest lucru ne costa 400 de miliarde de euro pe an” a spus Schulz. 

El a adaugat ca, pe plan intern, trebuie sa se reduca nevoile energetice prin prioritizarea eficientei energetice. 

"Cea mai ieftina si mai curata energie este cea care nu este consumata in primul rand. In plus, noi trebuie sa crestem si sa diversificam productia noastra de energie proprie intr-un mod inteligent si prietenos cu clima. Solidaritatea trebuie sa fie un sprijin al politicii noastre energetice. Numai prin conectarea completa la conductele noastre interne si retele, ne putem asigura ca energia noastra poate circula liber in Europa, precum ca va ajunge in locul unde este cea mai mare nevoie la preturi echitabile", a mai spus Schulz. 

Potrivit presedintelui PE, energia la preturi accesibile este vitala pentru pastrarea industriei si pentru pastrarea cetatenilor europeni in siguranta deoarece foarte multi oameni din Europa nu pot plati factura de electricitate sau nu isi pot permite sa isi incalzeasca casele in timpul iernii. 

"Combaterea saraciei energetice trebuie sa fie in partea de sus a agendei fiecarui guvern. In loc de a plati miliarde pe energie provenind din afara Uniunii noastre este cu siguranta de preferat sa se creeze locuri de munca si crestere economica, investind banii intr-o uniune de energie", a precizat Martin Schulz. 

Potrivit presedintelui PE, Comisia Europeana estimeaza ca un trilion de euro vor trebui investiti in sectorul energetic al UE pana in 2020, iar acesti bani trebuie cheltuiti intr-un mod inteligent, astfel incat sa se poata atinge obiectivele stabilite, in primul rand crearea de locuri de munca si crestere economica.