Guvernul s-a pus pe combatut si birocratia si criza: Reduce numarul declaratiilor fiscale si lasa firmele sa achite datoria principala!
Guvernul va lua masuri in asa fel incat firmele inregistrate in Romania sa poate sa achite cu prioritate principalul unei restante la bugetul de stat, si nu doar penalitatile aferente datoriei, si in acelasi timp se angajeaza sa reduca numarul declaratiilor fiscale care trebuie completate lunar pentru plata diverselor contributii bugetare.
"Vom permite plata principalului, nu a accesoriului atunci cand achitati o datorie la Fisc. Practica actuala este ca ai o datorie si prima data platesti din penalitati, iar principalul datoriei merge in continuare si produce penalitati, ajungandu-se la insolventa. Dam acum posibilitatea ca atunci cand mergi sa platesti o datorie, sa nu existe obligatia de a taia doar datoria din penalitati, ci din datoria principala, pentru ca aceea este producatoare in continuare de penalitati", a spus seful Guvernului reprezentantilor firmelor prezente la sediul Ministerului Economiei pentru ceremonia de semnare a contractelor de proiecte pe anul 2010 destinate investitiilor in intreprinderi mari.
El le-a spus acestora ca are in plan trei masuri pentru a ajuta companiile ca sa nu mai dea faliment. O data etse vorba despre compensarea TVA de dat cu cel de incasat pentru ca statul sa nu mai fie acuzat ca provoaca insolventa sau falimentul companiilor vulnerabile, din cauza blocajului financiar pe care il provoaca acestora.
"Sunt zeci de mii firme blocate din cauza TVA", a recunoscut Emil Boc.
"Am cerut Ministerului Finantelor sa analizeze posibilitatea ca atunci cand o firma plateste o datorie la stat sa functioneze mecanismul compensarii TVA-ului de dat cu cel de incasat. Un mecanism pentru firmele care au de incasat de la stat sau de la o entitate a statului si, in acelasi timp, dumneavoastra aveti de platit la stat TVA sau alte contributii, sa nu mai fiti nevoiti sa intrati in procedura de insolventa sau faliment pentru ca nu ati primit resursa financiara aferenta, desi dumneavoastra trebuia sa platiti la stat, iar statul era dator in acelasi timp", a mai explicat premierul.
Executivul intentioneaza sa reduca si numarul declaratiilor fiscale pe care firmele sunt obligate in prezent sa le completeze pentru plata diverselor contributii bugetare, dar si sa simplifice procedurile administrative. Potrivit premierului, firmele trebuie sa completeze in prezent peste 24 astfel de declaratii lunare.
Seful Guvernului nu a dat un termen pana la care vor fi puse in practica cele trei masuri principale, dar a lasat sa se inteleaga ca trebuie sa se intampla foarte repede, din moment ce Ministerul Finantelor, condus de Sebatsian Vladescu, lucreaza din greu la ele.
Reducerea numarului de declaratii fiscale este posibila prin introducerea unui sistem eficient de informatizare si o mai buna organizare a activitatii la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ministerului Finantelor, Ministerului Muncii si Ministerului Economiei.
Criza a secerat firmele romanesti, iar in ultimul an foarte multe dintre acestea au dat faliment, s-au inchis, si-au suspendat activitatea sau au intrat in insolventa singure ori la cererea creditorilor.
Pe acelasi subiect: