Este vorba despre mai multe situatii, plecand de la veniturile din profesii libere si drepturi de autor pe care Fiscul le-a incadrat ca si salarii, pana la situatia a 3 milioane de romani care pentru cativa lei incasati ca dobanda sau dividende au fost somati sa plateasca aproape 500 de lei pe an drept contributii sociale.

Autoritatile incearca sa remedieze situatii absurde care au aparut la anumite tipuri de venituri.

"Astazi (miercuri - n.r.), avem un proiect de lege, pentru ca nu avem voie prin ordonanta de urgenta, (...) pe care-l trimitem zilele acestea la Parlament privind amnistierea unor situatii fiscale care, cele mai multe dintre ele, au generat procese, au generat controale din urma. Si vreau sa fie foarte clar la ce ma refer: ma refer la drepturi de autor, persoane fizice autorizate, persoane independente, CASS-ul acela pe care trebuia sa-l luam de la alocatiile copiilor, ca asa spunea ordonanta din 2009, sau 2010. Deci, situatii in care ne ducem in urma si chinuim oamenii, si firmele, si oricum ne costa mai mult sa facem procese, sa punem ANAF-ul pe capul oamenilor, decat sa punem un moment T zero. De la acel moment, absolut toata lumea, fara niciun fel de exceptie si fara niciun fel de tocmeala, trebuie sa-si plateasca taxele. Sustin acest lucru", a declarat premierul, in sedinta de Guvern de miercuri.

Proiectul prevede anularea sumelor cerute de fisc retroactiv, pentru anii trecuti, dupa ce a reincadrat veniturile obtinute din activitati independente si drepturi de autor drept salarii.

Aici se incadreaza profesiile libere, de la avocati la arhitecti si farmacisti, cei cu venituri din drepturi de autor si persoanele fizice autorizate - in total 600 de mii de romani.

Alta categorie de venituri la care se anuleaza impozitele si contributiile stabilite suplimentar de Fisc sunt cele pentru diurnele primite de soferii care fac curse internationale si de angajatii agentiilor de munca temporara.

Inspectorii ANAF au gasit la un singur control 30 de soferi care ar fi fost platiti cu salariul minim pe economie, plus diurne de 5-6 ori mai mari. Asa ca diurnele au fost recalificate de Fisc drept salarii si atat firmele de transport cat si angajatii ar fi avut de platit din urma in medie 73 de mii de lei pentru fiecare sofer drept impozite si contributii. Dupa noul proiect de lege, datoria lor se sterge.

Proiectul ii va ierta si pe cei care au primit dividende sau dobanzi de cativa lei si carora li s-au trimis decizii prin care li se se cerea plata unor contributiil de sanatate de 468 de lei numai pentru anul 2012.

In aceasta situatie se afla peste 3 milioane de persoane, iar cei mai multi dintre ei apar in evidentele fiscului cu dividende incasate de la SIF-uri, desi oamenii au obtinut venituri mult mai mici decat salariul minim pe economie care era de 700 de lei in 2012.

Amnistia este valabila pentru veniturile realizate pana la 1 iunie 2015, astfel ca statul scapa de multe procese.

Oricum, proiectul noului Cod Fiscal care va intra in vigoare anul viitor prevede ca activitatile independente si drepturile de autor vor fi impozitate practic la fel ca salariile. In plus, contributiile de sanatate platite de fiecare angajat nu vor mai fi deductibile la calculul impozitului pe venit, adica angajatul va plati impozit de 16 la suta si pentru aceasta contributie.

PROIECTUL LEGII POATE FI CONSULTAT AICI.

EXPUNEREA DE MOTIVE POATE FI CONSULTATA AICI.