"Se cauta o solutie care sa raspunda la presiunile opiniei publice legate de pretul petrolului, landu-se exemplul unor state din Uniunea Europeana, in speta Slovenia. A aparut ideea, ca sa nu mai fie suspiciuni de intelegere, de cartel, sa introducem un pret maxim care sa fie bazat pe o formula de calcul derivata din cotatiile internationale", a explicat Chiritoiu.

"Petrom si Lukoil sprijina formula. Alte firme au rezerve. Nici guvernul de la acea vreme nu era decis", a precizat presedintele Consiliului Concurentei care a adaugat ca discutiile nu au fost reluate cu actualul executiv.

Practic, formula despre care s-a discutat prevedea o marja fixa, plus cotatiile internationale ale petrolului. Miza acelei marje, a precizat Chiritoiu, trebuie negociata atent. Daca va fi prea mica, unele companii ar putea acuza autoritatile ca sistemul nu este viabil si incurajeaza iesirea de pe piata locala a companiilor cu venituri mai mici, iar daca marja este "foarte mare, n-am facut nicio afacere", a explicat presedintele CC.

Consiliul nu sprijina acest sistem de calcul, dar nu este nici impotriva lui, in cazul in care noul executiv ar decide sa-l introduca. "Noi manifestam lipsa noasta de entuziasm pentru aceasta masura, dar nu suntem a priori impotriva ei", a declarat Chiritoiu.

La inceputul lunii aprilie, reprezentantii marilor companii petroliere din Romania au fost chemati, in secret, la Ministerul Economiei pentru a discuta despre transparentizarea modului de calcul al preturilor la carburanti, au declarat pentru gandul surse participante la discutii."Am fost invitati si am onorat invitatia. Tema discutiei, propusa de minister, a fost transparenta fata de marele public a modalitatii de calcul a pretului la combustibili. Unele companii au prezentat insa destul de clar formulele de calcul catre public, altele nu. S-a vorbit mult, in spiritul romanesc, dar la final nu am sesizat sa se fi ajuns la vreo concluzie concreta", a declarat unul dintre participantii la discutii.

Vezi VIDEO pe www.gandul.info.